Politica este pentru și despre toți

Așa cum nici ție nu îți place, nici mie nu îmi face plăcere. Nu am știut mult timp cine cu cine, nu am încercat să aflu de ce, prea multe legi, prea multă corupție, prea multe aspecte pe care nu le înțelegeam.

Politica nu era pentru copii, nu era pentru doamne și domnișoare, nu am fost învățate să ne batem capul cu asta. Era un domeniu dur, greu de digerat, era un domeniu al bărbaților.

Îți este familiar Hai să nu intrăm în politică, pentru că nu mai terminăm? Și mie.

Oameni buni, politica este pentru și despre noi toți.

Ceea ce se întâmplă astăzi este rezultatul neimplicării al celor ca mine și ca tine care au avut acces la informație mult mai mult decât cei care au fost ieri în Piața Victoriei. Totuși, am ales să nu ne spunem punctul de vedere la timp.

Unul dintre motivele pentru care politica este așa cum este astăzi se datorează și faptului că fugim toți de ea. Așa că ajung acolo cei care au stomac să digere mizerii și să trăiască cu ele, cei care nu se ghidează pe ideea cea mai bună pernă este o conștiință curată.

Puterea dată unor oameni simpli, fără educație e crimă curată. Uitați-vă în istorie, aruncați un ochi în alte țări, citiți despre conflictele altora. Acum citesc o carte sfâșietoare despre cum puterea dată unor oameni simpli din Cambodgia a ucis peste 2 milioane de oameni în 3-4 ani. Cartea se numește Întâi l-au omorât pe tata, iar despre Khmerii roșii am scris aici. Oamenii inteligenți, cu statut sunt uciși și asupriți de oameni simpli care primesc puterea peste noapte, la propriu peste noapte. Deși e clar că în spate sunt ani de spălare de creier, trecerea s-a făcut de la o zi la alta. Și nu, nu se întâmpla acum sute de ani, ci acum 40 de ani și puțin. Implicațiile României în această crimă nu au fost puține. Vă invit să citiți cartea.

E greu uneori să vezi ce e la tine în ogradă și e mai ușor să înțelegi dacă faci un pas un spate sau te uiți la un exemplu similar.

Cu toate că politica este pentru și despre toți, dar se dorește să fim ținuți la distanță, în necunoștință de cauză.

Politica este și pentru copilul tău de câțiva ani care te întreabă curios ce se întâmplă, politica este și pentru tine, cea care te aranjezi în fiecare zi și porți cu mândrie o rochie elegantă, politica este și pentru tine care joci orice rol în această societate.

Schimbarea nu se va produce pe ideea poți schimba lumea, ci se va produce începând de la tine, informându-te tu și informându-i și pe cei din jurul tău. Făcând puțină lumină în rândul celor care îți sunt aproape.

Așa că data viitoare când vezi ceva legat de politică, oprește-te și citește. S-ar putea să schimbe un vot sau măcar să dea cuiva de gândire. Dacă nu altora din jur, măcar ție.

E important să trecem în teren, iar primul pas este educația.

Că e târziu pentru a  începe acum au mai spus-o și alții, s-a transmis automat informația, generație după generație. Eu zic totuși să încercăm.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto copertă articol: Unsplash, Vlad Sargu

Foto: George Miheș

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: