Poate să vină iarna de-acum. Suntem pregătiți

Am crescut într-un oraș mic, la țară, cum s-ar spune. În fiecare an se făceau provizii pentru iarnă: varză la butoi, compot, bulion, dulceață, zacuscă, etc. În paralel se puneau la congelat pui sacrificați din timp, legume, chiar și fructe. Toată copilăria mea (sau cel puțin, de când îmi amintesc) am crescut cu un frigider și cu o ladă frigorifică, ambele aflate în funcțiune tot anul.

Toamna, după ce se pregăteau proviziile, uneori coboram în pivniță. Noi îi spuneam beci. Părinții noștri obișnuiau să spună: Poate să vină iarna de-acum, că noi suntem pregătiți. Îmi amintesc foarte bine rafturile ghiftuite cu de toate, de o parte și de alta a încăperii, borcanele datate pe ani, butoaiele mari cu varză pusă la murat și vin. Acum îmi dau seama că era o siguranță pe care o simțeam în acea vorbă a lor. Siguranța nu a zilei de mâine, ci a lunilor care urmează.

Pe repede-nainte am ajuns în 2020. În ultimii ani, probabil ca majoritatea, am făcut cumpărături de la o săptămâna la alta. Pivnițele noastre s-au transformat de-a lungul anilor în stocurile pe care le au magazinele, așa că nu a mai fost nevoie ca noi să le avem acasă. Ai nevoie, mergi la magazin.

Azi am fost la Kaufland să facem cumpărăturile. Am cerut liste de la ambele familii și ne-am luat angajamentul să facem noi cumpărăturile. Ne așteptam să găsim puține, conform pozelor care circulă pe Facebook. Nu am găsit banane și nici spirt. În rest, erau de toate (sau cel puțin ce am căutat noi). În plus față de obicei era multă tensiune în aer, teamă, suspiciune, dar și înțelegere cumva. Nu am simțit că ne uităm urât unii la alții, chiar dacă ne ocoleam ca și cum în jurul nostru era un cerc de foc invizibil. A fost o experiență. Total nouă pentru mine.

Având în vedere că am făcut aprovizionarea pentru 7 persoane nu am putut să luăm prea multe, dar chiar și așa, am luat mai mult decât de obicei.

Ce vreau să spun prin aceste rânduri este că la fel cum spun de multe ori, orice poate fi dăunător. Depinde de cât de mult și de des apelăm la acel ceva. Am citit postări ale oamenilor care refuză zilele acestea să facă provizii, dar am citit și despre persoane care merg zilnic la supermarket pentru a mai adăuga la provizii sau pentru a nu se atinge de cele făcute inițial. Părerea mea este că ambele categorii se expun la fel de mult: unii pentru că dacă nu fac niște cumpărături vor tot ieși din casă pentru a cumpăra și ceilalți pentru că tot ies să mai adauge la provizii.

Înțeleg că sunt produse greu de găsit în aceste zile, unele chiar deloc și din păcate, altele foarte necesare pentru unele persoane, însă postarea rafturilor goale nu face decât să creeze mai multă panică. Mai mult ar ajuta indicarea magazinelor unde se găsesc în continuare produse. Kaufland de pe Circumvalațiunii și Profi de pe Gheorghe Lazăr sunt cele frecventate de noi și acolo găsiți cam tot ce e nevoie.

În aceste zile apar multe aspecte legate de imaginea de sine care vin în conflict cu instinctele noastre de supraviețuire: să nu par panicat/ă, dar pe de altă parte, dacă treaba asta e chiar serioasă?

Este o perioadă dificilă prin necunoscutul pe care îl aduce pentru noi toți. Haideți să fim blânzi cu noi, să ne gândim la cum ceea ce facem noi poate avea un impact asupra celorlalți și bineînțeles, să nu uităm că suntem împreună în asta și că doar așa putem ieși din acest nor.

Psihoterapeut Ancuța Coman

Tel.: 0733 022 962

Email: ancuta.f.coman@gmail.com

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Foto copertă articol: Unsplash

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*