Activități pentru adolescenți

Sâmbătă am povestit cu părinți, bunici și cadre didactice despre cum putem să fim alături de adolescenți. Evenimentul a avut loc la ceas aniversar pentru Școala Gimanzială „Eftimiu Murgu” din Lugoj care a sărbătorit 10 ani de activitate.

M-a bucurat tare mult interesul pe care l-am văzut acolo și îi mulțumesc Andreei Arsene și echipei faine de acolo pentru invitație. Mai mult decât orice, m-a umplut de speranță să văd așa deschidere și dorință de cunoaștere.

Însă, timpul a fost scurt și au rămas câteva idei pe care nu le-am dat mai departe. Una dintre ele este legată de activitățile pe care le putem face cu adolescenții, mai ales acum, că vine vacanța de vară.

Nevoia de a aparține, de a explora, de a cunoaște, de a se face utili poate fi ușor satisfăcută prin activități care să îi ajute să se dezvolte frumos și să aibă mai multă încredere în ei.

Așadar, am pregătit o listă care sper să vă fie utilă.

Meditație

Meditația este o super unealtă pentru noi toți, indiferent de vârstă. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că ea ne ajută să ne calmăm gândurile care nu ne dau pace, reduce anxietatea, ne ajută să gândim mai limpede, să ne odihnim mai bine și în general să fim mai echilibrați. Dacă nu știi cum să îi explici sau cum să îl înveți, sunt programe online sau poate chiar în orașul tău unde puteți merge împreună să învățați tehnici de meditație. Am scris aici mai multe despre asta.

Voluntariat

Efectele voluntariatului sunt extraordinare și benefice de ambele părți, cea care oferă și cea care primește. De fapt, fiecare primește câte ceva. De mulți ani fac voluntariat și consider că este un aspect important care ne învață multe. Puteți începe prin a face o listă cu locurile unde adolescenții pot merge să își ofere parte din timpul și din munca lor și să îi lăsați pe ei să aleagă unde le-ar plăcea să contribuie. E important să fie ceva care să rezoneze cu ei, ceva care să le facă plăcere.

Job part-time

Un job part-time este o variantă foarte bună pentru ca adolescentul să învețe să se fie responsabil, să își gestioneze banii, să simtă că poate să câștige bani de unul singur. Sunt firme care angajează part-time, doar pe perioada verii. O alternativă poate fi internshipul plătit sau nu. Oricum ar fi, adolescentul se simte om mare pentru o anumită perioadă, gustă din viața de adult, intră în contact cu persoane mai în vârstă și învață lucruri faine.

Călătorie

Călătoria este profesorul de vacanță al copilului. Cel puțin eu așa văd lucrurile. Ceea ce învățăm și experimentăm atunci când călătorim completează extraordinar de bine ceea ce învățăm la școală sau în viața profesională. Chiar dacă părinții nu au vacanță de 3 luni, adolescenții pot merge în tabere, puteți organiza drumeții în weekend și puteți planifica împreună concediul. Aș adăuga aici și campatul în natură ca activitate educativă, relaxantă și de conectare.

Hobby-uri

Ce hobby-uri are adolescentul/a tău/ta? Îi place să picteze, e pasionat de muzică, îi place dansul sau poate fotografia? Lista poate continua. Cert este că în vacanță are vreme de ceea ce îi face plăcere și mai mult decât atât, are timp să descopere și altceva nou ce se poate adăuga în buchetul pasiunilor sale.

Cursuri de vară

Ceea ce am scris mai sus se potrivește foarte bine cu participarea la cursuri de vară unde pot învăța ceva nou, unde se pot cunoaște mai bine, unde vor cunoaște persoane noi de vârsta lor.

Blogging

Blogging, adică exact ce fac eu acum. 🙂 A scrie înseamnă a te vulnerabiliza, a ajunge în contact cu o parte din tine care să creeze, care să se deschidă. La vârsta lor probabil vlogging-ul este mai în vogă. Făcute într-un mod creativ și cu perseverență pot fi activități care să îi sporească încrederea în sine și care să îi dezvolte creativitatea.

Jocurile de echipă

La vârsta adolescenței, una dintre cele mai mari nevoi este apartenența la un grup. Jocurile de echipă reprezintă un bun prilej pentru ca ei să învețe cum să lucreze împreună, cum să se sincronizeze, cum să aparțină etc. Bineînțeles, orice fel de sport este de mare ajutor și cu efecte greu de obținut altfel. Încurajez și recomand.

Perioada adolescenței nu este una ușoară, nici pentru ei și nici pentru cei din jurul lor. Însă, așa cum am spus și în cadrul prezentării, nu uitați că în fiecare adolescent se află încă un copil care are nevoie să fie văzut, iubit, acceptat și apreciat. Indiferent de activitatea aleasă, la această vârstă este important să știm când să fim aproape și când să le oferim spațiu. Exact ca niște pași de dans.

Zile frumoase,

Psihoterapeut Ancuța Coman

Tel.: 0733 022 962

Email: ancuta.f.coman@gmail.com

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto copertă articol: Unsplash, Duy Pham

 

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*