Un gând la cafeaua de dimineață. Suntem mai mult decât un punct pe harta lumii

O idee care se conturează în rândul călătorilor este că după ce cunosc lumea un timp își dau seama că nu sunt atât de importanți cum credeau, că sunt doar un punct pe harta lumii. Pot să înțeleg că prin a spune asta se referă la o oarecare umilință, la cât suntem de mici față de cât e de mare lumea. Dincolo de asta, nu sunt de acord cu ideea că suntem doar un punct.


Suntem mult mai importanți decât credem, iar punctul nostru poate face diferența în foarte multe direcții. Poți alege o direcție contructivă sau nu.

Să vă dau un exemplu. Un om folosește x cantitate de plastic zilnic care poate face diferența pentru mediul în care trăim. O persoană poate alege în fiecare zi dacă energia pe care o are, o păstrează pentru el, face ceva constructiv sau distructiv cu ea.

Ești mai mult decât un singur punct pe harta lumii, poți face diferența oriunde mergi prin alegerile pe care le iei în fiecare clipă.

Chiar dacă alegi să crezi că ești doar un punct, alege să fii unul responsabil căruia îi pasă de cei din jur.

Noi ne-am dat seama că în ultima perioadă ajungem să avem multe pungi de plastic și asta pentru că și dacă cumperi un pachet de șervețele primești o pungă. Dacă ești într-un mall și cumperi o agrafă, primești o pungă. Noi am început să refuzăm pungile și încercăm să le înlocuim cu recipiente pe care nu e nevoie să le aruncăm după câteva utilizări. Mai ales după ce am citit că în fiecare an se produc 300 de milioane de tone de plastic.

Un alt exemplu care evident îmi vine în minte este votul. Nu merg la vot, că doar votul meu nu face diferența, chiar nu contează. Ba contează, și încă foarte mult, după cum se poate vedea foarte bine azi, și nu doar în România.

A crede că ești doar un punct înseamnă o scutire de la a fi responsabil.

Punct cu punct se creează litere, cuvinte, propoziții și cărți întregi. Doar așa am învățat și să scriem, făcând puncte, apoi liniuțe și așa mai departe.
Acum suntem în Singapore și văd cum acțiunile fiecărui om contează, că doar nu a ajuns acest loc atât de curat și civilizat fără ca fiecare să contribuie la el. E o chestiune de responsabilizare, de a pune umăr la umăr pentru a crea un loc mai bun. Ieri era o bancă mai multe persoane. Un puști s-a ridicat și a găsit 5 dolari. A întrebat în stânga și în dreapta ai cui sunt, deși putea să îi ia pentru că au picat chiar în momentul în care s-a ridicat el. Nimeni nu a zis că îi aparțin, puștiul i-a pus deoparte, și-a scos banii lui, i-a numărat și a ajuns la concluzia că erau ai lui. Era clar că îi picaseră din buzunar, dar chiar și așa a s-a interesat să vadă ce și cum. Până la urmă e vorba de educație.

Ideea e următoarea: spune o vorbă bună atunci când ai ocazia, oferă o mănă de ajutor, refuză punga de plastic, nu arunca mizerie pe geamul mașinii, nu scuipa pe stradă, vorbește frumos și respectă-i pe cei din jurul tău.

Suntem mai importanți decât credem pentru mediu și pentru ceilalți și suntem mai mult decât un punct pe această hartă. Ai ocazia în fiecare zi să iei decizii mai bune pentru tine, pentru cei din jur și pentru cei care vor veni după tine.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Sursă foto copertă articol: Unsplash

Ancuța
Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: