The Marauders of Marrakesh, un album cu imagini grăitoare

Aseară am participat la primul eveniment de la întoarcerea în țară, lansarea The Marauders of Marrakesh, autorul albumului fiind Barna Némethi. Evenimentul a fost moderat de Raluca Selejan, avându-l ca invitat special pe fotograful timișorean, Flavius Neamciuc.

Am primit invitația pe Facebook cu doar câteva ore înainte, însă am știut de la prima citire că vreau să particip, fiind vorba despre Marrakesh. În cele două săptămâni petrecute anul trecut în Maroc, din păcate nu am ajuns în acest oraș colorat, așa că pentru mine a rămas pus deoparte, un loc pe care vreau să îl cunosc la un moment dat.

Albumul suprinde viața în tranzit a marocanilor, dincolo de rutina zilnică, dincolo de obiceiurile lor. Sunt imagini ale oamenilor, cu gândurile lor, fiind ei cu ei. Multe dintre ele sunt vânate, în timp ce fotograful însuși se afla în mișcare.

Titlul cărții, The Marauders of Marrakesh, vine de la ideea de nomadism, de continuă mișcare a marocanilor, de viață în tranzit, de seriozitate a lor în a-și duce traiul zilnic.

Deși un oraș colorat, artistul a ales să îl suprindă în alb și negru, pentru a nu atrage atenția asupra culorilor, ci asupra oamenilor, care sunt protagoniștii acestui album.

Albumul cuprinde în totalitate fotografii din Marrakesh, Barna nu a simțit nevoia să adauge mai mult, i s-a părut complet așa, grăitor prin imaginile pe care le conține.

Întrebările au fost diverse, atât din partea lui Flavius, cât și din partea celor prezenți și s-a discutat de la fotografie în social media până la fotografia pentru începători.

Din păcate, așa cum spunea Barna, nu avem o gramatică a vizualului, nu suntem învățați în școală să citim o imagine, să ne formăm o părere critică despre ea. Pe de altă parte, librăriile sunt pline de subiecte din toate domeniile, tot ce e nevoie să facem este să ne îndreptăm atenția într-o anumită direcție și să căutăm informații valoroase despre ceea ce ne interesează.

Revenind la album, fotografiile sunt grăitoare de la sine și așa cum spunea și autorul, nu au nevoie de o descriere, fiecare dintre noi este liber să o asocieze cu ceva anume, să o lase să trezească în el sentimente și gânduri. Albumul cuprinde fotografii dintr-o călătorie de 6 zile în Marrakesh care a avut loc acum trei ani și care l-a inspirat pe Barna atât de mult încât să vrea să publice această carte pe care o găsiți sigur La Două Bufnițe.

Personal, m-am bucurat mult că am ajuns la eveniment, că am fost acolo, că am interacționat cu oameni pe care cumva i-am simțit pe aceeași undă cu mine. A fost o seară dinamică, s-a vorbit cu interes și cu pasiune despre album, despre artă și despre literatură.

Încă o dată constat că a călători sub orice formă, aproape sau departe, pe termen lung sau pe termen scurt, ne schimbă și ne inspiră. De cele mai multe ori, rezultatul constă în lucrări frumoase, atât în interiorul, cât și în exteriorul nostru.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Ancuța

 

Articole similare:

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: