Schimbare fără înțelegerea cauzelor comportamentului?

Răspunsul la această întrebare ar fi un nu pe termen mediu și lung. Poate da, însă pe termen foarte scurt.

Fără o înțelegere a ceea ce declanșează un comportament nu facem decât să redirecționăm durerea spre altceva. De exemplu, poate că o persoană dependentă de alcool reușește să nu mai bea, însă devine obeză. Este un exemplu simplu și care nu e departe de realitate. Fără a înțelege de ce are nevoie să se agațe de ceva, fără a înțelege ce nevoi a avut și nu au fost satisfăcute, fără a procesa evenimente traumatice, cu greu putem numi vindecare cu adevărat.

Am clienți care vin la terapie pentru a slăbi, iar când ajungem să discutăm despre ce este în spatele kilogramelor în plus inițial au impresia că pierdem vremea, că nu discutăm despre slăbit. Ce legătură are ce povestim noi cu slăbitul de acum? Doar e ceva ce s-a întâmplat cu mult timp în urmă, chiar înainte să fi început să se îngrașe. Sunt dureri care stau (aparent) adormite în noi, dar care se pot declanșa într-o anume situație. Sau poate că au fost acolo dintotdeauna, dar nu le-am văzut. Am fost atât de îmbibați în ele, ne-am obișnuit să trăim așa, încât ni s-a părut normalitate.

” De ce e nevoie să mai săpăm în trecut?”
„Chiar totul a pornit din copilărie?’
„De ce voi, psihologii, vă uitați mereu acolo, unde e dureros? Vă place să ne vedeți plângând?”
Lista ar putea continua. Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le aud în cabinet.
Fără a ne uita la ce anume a declanșat un comportament nu putem spune că ne îndreptăm spre vindecare, ci că ne uitam în altă parte sau că exersăm mecanic o schimbare de suprafață. Schimbarea la nivel de comportament, fără să ne uităm la cauze, e doar un dresaj de moment.
Schimbând un comportament fără să înțelegem cauza nu facem decât să amânăm apariția unui simptom care va veni, căci dacă rana nu e vindecata pe undeva tot va ieși durerea, de obicei printr-un alt comportament nesănătos sau chiar printr-o boală.
Vindecarea este un proces care cere timp, dar de-a lungul căruia învățăm să fim noi și să ne eliberăm de mrejele dureroase din trecut.

A evita să te uiți unde doare, nu înseamnă că acel loc s-a vindecat. Orice punct care declanșează un buton, arată că acolo e ceva nevindecat care nu va trece dacă privești în altă parte. Dimpotrivă, asemenea unui copil nevazut, va face tot mai mult zgomot până ce vei ajunge să îl vezi.
Nu putem fugi de ceea ce este în noi, însă putem vindeca.

Psihoterapeut Ancuța Coman

Tel.: 0733 022 962

Email: ancuta.f.coman@gmail.com

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Foto copertă articol: Unsplash

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: