Risipă de frumusețe

Zilele trecute am auzit vorbindu-se la radio despre risipa de frumusețe. Două cuvinte puse parcă nepotrivit împreună: risipă și frumusețe. Cel puțin așa mi-au sunat mie.

Ideea era că în jurul nostru este atât de multă frumusețe în lucrurile simple, dar pe care nu o mai vedem. Ne întoarcem la viața simplă de la sat sau la un peisaj simplu, munte sau mare. Fugim spre ele într-un weekend sau abia așteptăm să vină concediul. Ca și cum alergăm fără să ne uităm în jurul nostru, cu gândul la o scurtă răsplată.

Facem asta de multe ori și uităm să ne luăm un moment pentru noi, pentru a ne liniști, pentru a ne bucura de o cafea sau de un ceai, de o baie caldă sau de o plimbare matinală în jurul blocului. Poate auzim aceste îndemnuri atât de des încât ne-am obișnuit cu ele, le lăsăm să treacă pe lângă noi și mergem mai departe.

Din motive de ea știute, mașina ne-a lăsat săptămâna trecută în capitală. Ne-am întors cu avionul. 5 zile am fost fără ea. După o zi de Uber, mi-am dat seama că am o bicicletă prăfuită neplimbată de mai bine de o lună. Scuza mea a fost că aveam multe de luat cu mine dintr-o parte în alta și nu aveam cum să le car pe bicicletă. În a doua zi am găsit o variantă să le așez în așa fel încât să merg cu bicicleta. Și a funcționat pentru restul zilelor. A venit mașina, eu am rămas cu bicicleta. Parcă niciodată până acum nu m-am bucurat așa de mult de toamnă, de soare, de mișcare. M-a energizat, am ajuns mai repede pe unde am avut nevoie să merg și nu am avut problema locurilor de parcare. Deși am fost mai rapidă în trafic pe două roți, timpul s-a dilatat pentru mine, a fost altfel, am trăit mai mult.

De ce nu fac asta mai des sau de ce nu facem lucruri similare mai des? Pentru că suntem tentați să alegem calea cea mai scurtă, cea mai comodă, dar de multe ori nu și cea mai benefică pentru noi. Conștientizând, însă, putem schimba ceva. Dacă vrem.

Mă gândesc că într-un fel ar fi fost o risipă de frumusețe să nu mă bucur de acele zile însorite de toamnă.

Până la urmă risipa asta de frumusețe se întâmplă atunci când uităm să mai și trăim… în prezent.

Sunt multe lucruri simple și frumoase în viața noastră pe care le luăm for granted, de la sine. Cu siguranță putem să ne dăm seama de valoarea lor înainte de a le pierde sau de a merge mai departe.

Tot ce e nevoie să facem este să ne mai și oprim din când în când.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto copertă articol: Unsplash, Johannes Plenio.

Cu drag,

Ancuța

Foto: George Miheș

Articole similare:

2 comentarii publicate

  1. Da, chiar de multe ori. Mereu preocupați și căutând ceva, un ceva care de cele mai multe ori este în noi sau foarte aproape de noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: