Pentru o sumă infimă poți scădea riscul unui accident de mașină

Vreau să scriu acest articol de ceva timp, cred că de mai bine de 1 an.

Anul trecut în vremea asta ne pregăteam pentru călătoria noastră cu motocicleta până în Maroc. De-a lungul acelei călătorii am realizat mai mult ca niciodată câți șoferi, indiferent de țara prin care treceam, vorbesc la telefon în timp ce conduc. De pe motocicletă se vede foarte bine ce se întâmplă într-o mașină, mai ales dacă stai pe locul din spate, unde stăteam eu, pentru că poți să observi. De fiecare dată mă temeam că nu o să ne vadă și o să schimbe banda fără să se uite. Era suficientă o secundă, era suficient doar să ne atingă.

Reluându-mi mersul aproape zilnic cu bicicleta îmi dau seama din nou de această problemă.

Din postura de pieton observ șoferi care pur și simplu nu mă văd când traversez pentru că au telefonul la ureche și nu sunt atenți. Unii îl mai și țin sprijinit pe umăr, așa încât nu pot întoarce capul să se asigure sau să vadă dacă vine vreun pieton. Că s-ar putea face mai multe, că e împânzit orașul cu camere video nefolosite, că nu există o disciplină etc, asta știm cu toții. Dar uneori vine vreme să mai și facem noi ceva, indiferent de lucrurile care nu sunt ok în jurul nostru.

Ca șofer am văzut zilele trecute un șofer care cred că se uita pe Facebook în timp ce mergea cu 30 km/oră pe banda a doua. Conducea cu o mână și se uita când în față, când la telefon.

O să vă prezint în cele ce urmează soluția pentru vorbitul la telefon la volan sau pe bicicletă. Din păcate, nu poate fi folosit pentru a te uita și pe Facebook, dar asta e. Puteți trage pe dreapta aproape oricând pentru asta.

Ca în multe alte situații din viața noastră, una dintre soluții este extrem de simplă și arată așa:

Este o cască Bluetooth care poate fi conectată la telefon. Găsiți și mai ieftină, dar și mai scumpă. Eu pe aceasta o folosesc de aproape 2 ani și credeți-mă, e minunată. Pot să vorbesc la telefon și să am mâinile libere. O puteți folosi de la schimbat copilul, gătit și până la condus.

Poate vă așteptați să fie ceva mai wow. Ei bine, este wow, prin simplul fapt că e foarte accesibilă, e la îndemâna oricui și indirect, poate salva vieți prin scăderea riscului de producere a accidentelor.

Gândiți-vă că o secundă de neatenție este suficientă pentru a se întâmpla o nenorocire.

Se poate întâmpla oricui, oricât de bun șofer ar fi. Cu toții avem zile proaste sau mai obositoare și atenția este limitată de dispoziția noastră.

La cea mai simplă căutare pe Internet puteți găsi câte accidente au loc din cauza telefonului mobil.

Nu suntem de trei ori oameni și e greu să fim atenți în mai multe părți. Nu mai vorbim de situațiile în care ne certăm cu cel de la telefon sau ni se dă o veste proastă. 

Soluția prezentată mai sus este una mică, mică, atât de mică încât să o poți pune în ureche. Există și alte măsuri de prevenție, dar orice pas e un pas în față. 

Probabil ne intersectăm frecvent în trafic, iar dacă mie îmi pasă de tine, m-aș bucura să îți pese și ție de mine. 

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto copertă articol: Unsplash, Ian Valerio

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: