Primul ajutor acordat sugarilor și copiilor. Ce informații utile am aflat

Sâmbătă am participat la un curs de prim ajutor pentru sugari și copii. După cum știți, nu am copii, dar mai tot timpul am fost înconjurată de ei, îmi place să îi am în preajmă, să lucrez cu ei, să ne jucăm împreună, așa că am dat curs invitației de participare fără să stau pe gânduri.

Acesta este al treilea an consecutiv când particip prin aprilie-mai la un curs de prim ajutor. Nu o spun în semn de laudă, ci sper să vă inspir și pe voi să participați la unul. În anii precendenți au fost cele pentru adulți. Am mai scris pe acest subiect aici.

Cursul a fost foarte interesant, mai ales pentru mine, pentru că nu m-am gândit ce ar presupune să ai un copil în casă din punct de vedere al măsurilor de siguranță. În urma cursului, îmi dau seama că multe pericole se pot întâmpla în casă și că atunci când apare copilul, cam trebuiesc făcute câteva modificări ale spațiului.

Sala pregătită pentru curs.

La curs s-a discutat în patru ore cam despre tot ce ar trebui să știe o persoană atunci când oferă primul ajutor unui sugar sau unui nou-născut. Nu-mi doresc să redau prea mult din informație, ci vă îndemn pe voi să mergeți și să experimentați, să puneți întrebări și să ascultați activ. Ce vă pot spune este că, din păcate, multe dintre informațiile și manevrele din bătrâni, ca să spun așa, sunt absolut greșite și că de multe ori trebuie să facem fix contrariul. Vă dau aici un exemplu: atunci când copilului îi curge sânge din nas, acesta nu trebuie să stea pe spate, ci pus în poziție verticală, aplecat ușor în față pentru a permite eliminarea sângelui și pensat de nas pentru 10 minute. Dacă în continuare sângerează, este nevoie să apelați la un specialist.

La curs s-a povestit de la ce ar trebui să conțină trusa de prim ajutor și până la ce trebuie făcut în cazul în care copilul este atacat de un animal. Sunt multe detalii de care trebuie să ținem cont în diferite situații și mai ales, este important să știm când trebuie să ne ridicăm semne de întrebare și când nu. Uneori ceva ce nu pare grav, poate fi și invers.

Pregătiți să începem.

O să redau aici câteva informații care mie mi s-au părut utile și care sper să vă stârnească interesul pentru a afla mai multe:

 • trusa de prim ajutor este esențială indiferent că vorbim de acasă, parc, vacață la munte sau la mare. În funcție de cele de mai sus, trusa trebuie să fie adaptată. La curs aflați punctual ce trebuie să conțină în fiecare din situațiile de mai sus. Trusa de prim ajutor ar trebui să aibă și o listă cu numere de telefon ale unor persoane care pot interveni: vecini, prieteni, rude etc. Este importantă această listă și în caz că pierdeți telefonul în vacanță, de exemplu.
 • atunci când gătiți nu țineți copilul în brațe. Se pot întâmpla accidente foarte ușor.
 • atenție la plantele de casă; unele dintre ele cum sunt leandru și iederă sunt toxice. Există un serviciu de urgență 24/24 pentru intoxicații la copii. Se numește TOXAPEL și acestea sunt numerele lor de telefon: 021. 210. 61.83 sau 021. 210. 62.82.
 • există ceea ce se numește siguranță diferențială care oprește electricitatea în toată casa în caz de electrocutare. Poate fi instalată cu ușurință de către un electrician.
 • temperatura corpului copilului nu se măsoară după somn, după baie sau după masă.
 • atunci când un copil se îneacă cu ceva este important să îl încurajăm să tușească, chiar să tușim împreună cu el.
Pe scut, în caz de înec cu obiecte sau mâncare.
 • prin joacă putem face anumite manevre împreună cu copilul sau cu sugarul, pentru ca dacă ceva se întâmplă să fie redusă sperietura și copilul să fie cooperant.
 • indiferent de vârsta copilului, atunci când aplicăm o manevră asupra lui îi vorbim și îi explicăm ce urmează să facem.
 • în caz de arsură, se consideră a fi grav ce ajunge sau trece de 5% din suprafața corpului copilului. Palma lui reprezintă 1% din corp.
 • nu se pune alcool, adică spirt, direct pe rană. Acesta este folosit doar pentru dezinfectarea obiectelor. Aplicat direct pe rană provoacă durere inutilă și distruge celulele. Folosiți rivanol sau apă oxigenată.
 • în cazul în care copilul înghite substanțe toxice este interzis să îi provocați vărsături. Păstrați sticla și încercați să vă amintiți cât era în ea pentru a aproxima cât a reușit să consume. De preferat este să acționați cu mănuși, chiar dacă nu vă afectează pielea. În mijlocul agitației o să tot puneți mâna pe copil, poate chiar intră în contact cu ochii și este dăunător.
 • calmul este esențial în caz de acordare a primului ajutor, indiferent de vârsta victimei.
 • este important ca pe lângă sugar să nu existe pungi, pături, perne pe care le-ar putea trage peste sau pe față.
 • scoica în care este ținut copilul se pune mereu jos, niciodată pe masă sau pe scaun. Atenție la frații mai mari și la animalele de companie.
 • ce am învățat despre mușcătura de căpușă puteți citi aici.

Au fost multe informații utile și cel mai important, informații care pot salva o viață.

Manevră de resuscitare pentru sugari.

Știu că e greu să îți imaginezi că mergi undeva să înveți ce să faci cu o persoană iubită în caz că va trece prin situații urâte, dar credeți-mă, nu aduce ghinion să ne gândim la ele, din contră, ne ajută să fim pregătiți.

Cum să bandajezi corect o mână accidentată.

Cursul s-a desfășurat la STURZ- Centrul de Educare și Dezvoltare a Educației pentru Familie, într-o atmosferă caldă și plăcută, fiind oragnizat de Centrul de Educaţie şi Consiliere pre/postnatală – Noi ȋnceputuri și susținut de doamna dr. Raluca Asproniu, medic rezident pediatru, ȋn cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara.

Remintesc aici de aplicația de prim ajutor a celor de la Crucea Roșie pe care o puteți descărca direct pe telefon, ca pe orice altă aplicație și care se numește simplu, Prim Ajutor.

Dacă acest articol v-a fost util, vă invit să îl distribuiți și nu uitați să vă înscrieți la newsletter cu adresa de email.

Mă puteți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Fotografia copertei articolului este cea a evenimentului pentru curs.

 

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: