Povestea rabinului din cartea lui Irvin Yalom, Călătoria către sine

În cartea lui Irvin Yalom, Călătoria către sine, am găsit o povestioară scurtă, dar care cuprinde o idee faină și simplu de reținut. O redau integral în cele ce urmează:

Un rabin stătea de vorbă cu Dumnezeu despre Rai și Iad. „Îți voi arăta Iadul”, i-a spus Dumnezeu rabinului, conducându-l într-o încăpere în care se afla o masă rotundă. Oamenii așezați în jurul mesei erau flămânzi și disperați. Pe mijlocul mesei se găsea un ceaun imens cu tocană din care se ridica un miros atât de îmbietor că rabinul a simțit că-i plouă în gură. Fiecare persoaană de la masă ținea în mână o lingură cu o zoadă foarte lungă. Lingurile ajungeau la ceaun, dar erau mai lungi decât brațele înfometaților, astfel că aceștia nu reușeau să aducă mâncarea la gură. Rabinul a văzut cât de rău sufereau oamenii aceștia. 

„Acum îți voi arăta Raiul”, i-a spus Dumnezeu rabinului și l-a condus într-o cameră identică cu prima. Aceeași masă mare, rotundă , același ceaun cu tocană. Oamenii așezați la masă țineau în mâini aceleași linguri cu coadă lungă- dar aici toți păreau bine hrăniți, erau durdulii, veseli și vorbăreți. Rabinul nu înțelegea. „Este simplu, dar presupune o anumită abilitate”, i-a spus Dumnezeu. „Vezi tu, oamenii din camera asta au învățat să se hrănească unii pe ceilalți.”

Atât.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto: Unsplash, Andrew Measham

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: