Iubirea începe cu iubirea de sine

Iubirea de sine este un concept abstract pentru majoritatea dintre noi. Discutată destul de mult, simțită destul de puțin, creează confuzie începând chiar de la definiția ei.

Ce este iubirea de sine

Iubirea de sine începe de la cunoașterea de sine, de la a afla cine ești tu cu adevărat. E destul de dificil să iubești ceva sau pe cineva dacă nu cunoști acea persoană cu adevărat și este de cele mai multe ori greu de făcut. Să te cunoști pe tine înseamnă să te uiți la rănile și la durerea ta, dar și să îți valorifici resursele și punctele frumoase pe care le ai. Presupune muncă cu tine, dar este poate primul pas spre a te iubi, acela de a fi o prioritate în viața ta, dar nu la modul egoist, ci cât se poate de constructiv.

Să îți aloci momente pentru tine, să te bucuri de prezența ta, să te uiți cu bucurie în oglindă atunci când te întâlnești, să îți asculți nevoile și să le lași spațiu să se manifeste, acestea sunt doar câteva dintre ingredientele care formează iubirea de sine.

Lista ar putea continua cu a spune nu atunci când ceva nu îți este pe plac sau nu se potrivește cu tine și cu programul tău, adică a da valoare nevoilor tale.

Să îți dai voie să faci lucruri noi, să cunoști oameni noi, să te cunoști pe tine în diferite ipostaze sau situații și să alegi din ele ce ți se potrivește, ce vrei și ce nu vrei să păstrezi. Să te ierți și să fii blând cu tine, să accepți că nu ești perfect/ă și că poți greși, că greșeala e doar o treaptă spre învățare, nu spre pivnița întunecată a blamării continue.

Iubirea de sine presupune și anumite acțiuni, cum ar fi sportul, vacanțele, weekendurile liniștite, alimentația sănătoasă, grija față de corp, vizitele anuale la medic etc.


De ce este greu să ajungem să ne iubim

În primul rând, nu ne învață nimeni despre ce înseamnă iubirea de sine, e un concept pe care îl auzim târziu în viață și de care uneori fugim.

Ni se pare ceva de pe altă lume, cum spunea un client, parcă sună chiar penibil.

Nu avem timp să ne iubim. Realist vorbind, uneori e dificil să găsești timp chiar și pentru o bucățică mică din cele enumerate mai sus. Ne pierdem printre activități și uităm să avem grijă de noi. Ce e de făcut? Mici pași, fără prea multă presiune pe e musai să fac și asta, pot face minuni. Schimbările nu se fac peste noapte, ele iau timp. Se fac cu pași mărunți care sunt treptat integrați în acțiunile noastre și ulterior ajung să ne reprezinte.

Este mai ușor să așteptăm iubirea din altă parte?

Aparent, este mai ușor să primim iubire din afară, dar de fapt, ceea ce facem este să fim mereu într-o continuă căutare de validare: că am făcut ceva bine, că arătăm bine, că suntem bine. Când nu știm cine suntem și ce ne place la noi, căutăm în afară, ceea ce ne face nefericiți în timp, iar asupra celor din jur aruncăm o mare presiune, aceea de a ne valida mereu.

Bineînțeles, nu tot timpul suntem conștienți de asta, e vorba de multe ori de acele așteptări implicite pe care le avem de la o persoană, care deși nu sunt spuse, ele sunt acolo.

Felul în care iubim își are origini în modul în care am fost învățați să facem asta, în funcție de tipul de atașament dezvoltat în copilărie. Dar acest subiect merită tratat într-un alt articol. Vă recomand cartea Stilurile de atașament. Este un subiect important de aprofundat dacă vă doriți să aflați mai multe despre de ce anumite tipare amoroase se repetă parcă la nesfârșit, de ce facem și de ce nu facem unele lucruri.

Iubirea din altă parte este binevenită și este sănătos să o primim, mai ales pe o bază deja formată a cunoașterii și a iubirii de sine.

Evoluăm în și din relațiile cu ceilalți, avem nevoie unii de alții, dar în primul rând avem nevoie de noi, de acel EU sunt EU și mă simt binecum spunea Virgina Satir

Despre iubire s-au scris cărți, s-au făcut filme, este o întreagă industrie despre îndrăgostire, dezamăgire în dragoste, despărțiti și împăcări.

Despre iubirea de sine nu prea s-a scris, s-au spus puține și poate de aceea este un concept atât de abstract. Însă, iubirea începe cu iubirea de sine și cu a ști cine ești tu și ce vrei cu adevărat.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto copertă articol: Unsplash, Jamez Picard

Toate cele bune,

Ancuța

Foto: George Miheș

Articole similare:

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Cum să fii fericit/ă - Ancuța Coman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: