Femeia fără timp de ea

Rolul femeii s-a schimbat de-a lungul timpului, fără doar și poate. Asta suntem tentați să spunem la o privire ochiometrică. S-a schimbat sau a mai integrat în el alte câteva sarcini și responsabilități? Femeia din ziua de azi este cum era atunci și este conform vremurilor de acum. Și-a păstrat rolul de mamă, de soție, poate chiar și de gospodină, de manager al casei, să-i spunem. A adăugat unul de profesionist, de angajat cu normă întreagă, de om de bază, poate chiar încă un rol de manager la lucru, de data aceasta.

Femeia de azi trăiește pe fugă, rar are timp de ea și cu greu vede cum ar putea avea. Chiar și ceea ce înainte făcea parte din timpul ei pentru ea, pare că a căpătat o altă formă. Mă refer aici la manichiură, la pedichiură, la epilat, la pensat, la aspecte cât se poate de pragmatice. Acum i le face cineva pe fugă între o întâlnire și luatul copilului de la grădiniță, între două întâlniri sau seara târziu, când pică pe scaunul cosmeticianei și aproape adoarme. E timp (alocat) pentru ea, teoretic, dar nu e timp de ea.

Femeia de azi nu mai are nevoie de ajutor, se descurcă și singură. E mamă singură, ocupă o poziție cheie în firmă, se poate întreține singură și chiar dacă e căsătorită, asta nu o face dependentă de ajutorul bărbatului.


Femeia de azi știe că poate și arată că poate.

Ceea ce uită să facă femeia de azi este să ceară ajutorul. Nu vrea să mai pară vulnerabilă. Poate nu vrea pentru că a mai fost rănită, poate pentru că a mai depins de altcineva și a fost dezamăgită, sau poate că pur și simplu nu are încredere că cineva ar putea să facă treaba în locul ei la fel de bine, așa cum numai ea știe.

Pică epuizată la finalul zilei sau îi este greu să adoarmă. Mintea ei este deja în ziua de mâine și nu vrea să lase noaptea să își intre în drepturi.

Ideea acestui articol nu este de a generaliza că toate femeile sunt așa și nici de a aduce o pledoarie femeilor care duc aceste lupte.

În ultimele luni am lucrat cu multe femei, ceea ce m-a adus la ideea acestui articol.

Dacă atunci când te întâlnești cu cineva care vrea să vă vedeți la o cafea și îți spune: Sună-mă tu când poți, pentru că știu că ești ocupată!, atunci e posibil ca acest articol să ți se potrivească.

Femeia fără timp de ea este și bărbatul din viața ei, de cele mai multe ori. Ea schimbă și becurile, prizele, duce mașina la mecanic, repară lucruri prin casă etc. Femeia de azi vrea să fie independentă, dar prețul pe care îl plătește de multe ori este unul destul de mare. Uită de ea, de cine este, de faptul că e femeie. Cred în drepturile omului și în libertatea de a alege, dar nu cred în egalitatea dintre sexe. Această egalitate ne duce cu gândul la plusuri și la minusuri pentru un sex sau pentru altul. Dacă e așa, cine e pe plus și cine e pe minus? După ce criterii? Încercând să demonstrăm asta, pierdem din vedere multe aspecte importante. Uneori chiar și în familie ducem o luptă explicită sau implicită cu cei/cele de sex opus.

Femeie nu înseamnă să fii slabă și dependentă de un bărbat, așa cum tot aud în ultima vreme. Feminitatea este o atitudine și atunci când preiei (și) rolul de bărbat în viața ta, e destul de greu să mai mai rezonezi cu această stare.

Femeia poate să schimbe un bec, la fel de bine cum poate să-și ia 5 minute pentru ea și să roage pe cineva să schimbe acel bec. Asta nu o face incapabilă, slabă sau mironosiță.

Când vrei să le faci pe toate, de multe ori uiți să mai ai grijă de corpul tău, de psihicul tău, de starea ta de bine, de ceea ce îți face plăcere.

Important e ca tu să faci loc pentru tine și pentru alții care să îți ofere ajutor și suport.

Uneori, folosesc aceste două întrebări: Dacă în fiecare zi cineva ți-ar spune că nu are timp de tine, cum te-ai simți? (…) Atunci tu de ce îți faci asta?

Să îți faci timp pentru tine, înseamnă de multe ori să spui stop!, să ceri ajutorul, să admiți că nu mai poți, să prioritizezi și mai ales, să arăți că ești vulnerabilă. Nu e nimic de condamnat în faptul că nu ești de fier, că ești om cu nevoi și sentimente, cu temeri și acte de curaj, cu zile bune și cu zile mai puțin bune.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto copertă articol: Unsplash, William Iven.

Toate cele bune,

Ancuța

Foto: George Miheș

 

Articole similare:

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: