Este în regulă să avem puncte de vedere diferite

Este în regulă să avem puncte de vedere diferite, este chiar constructiv să fie așa.

Îmi amintesc că în liceu și în facultate erau organizate sesiuni de dezbateri al căror scop era tocmai să generăm cât mai multe păreri pro și contra despre un anumit subiect.

În facultate, după ce se încheiau dezbaterile ieșeam la cafea, mergeam în Complex să mâncăm, râdeam și continuam discuțiile care păreau să nu se mai sfârșească. Fără să ne certăm, fără să ne înjurăm și fără să stricăm prietenii.

Ceva s-a schimbat de-a lungul timpului. Poate am devenit prea încrâncenați în ideile noastre, poate ne-am îndrăgostit de ele prea mult și ne este greu nu să acceptăm, ci să ascultăm alte puncte de vedere. A devenit dificil, considerăm că este un atac la persoană și totul se transformă într-o luptă. Egoul a intrat mai mult pe fir sau suntem noi mai încordați odată cu trecerea prin viață.

puncte de vedere
Sursă foto: Unsplash

Văd zilnic în comentarii la postări și pe diferite grupuri cum oamenii se ceartă, cum ajung să se jignească, să se amenințe chiar. Nu se cunosc, nu s-au văzut niciodată, dar unul crede că e în regulă să alăptezi pe stradă, altul nu. Unul e pro vaccinare, altul nu, unul e cu religia, altul e ateu. Lista poate continua, pentru că exemplele sunt multe.

Am ajuns să credem atât de mult în niște concepte, în niște idei pe care le considerăm până la urmă principiile sau valorile noastre de viață. Iar asta este în regulă atâta vreme cât mai lăsăm o fereastră deschisă măcar să ascultăm și ce are celălalt de spus, măcar să încercăm, nu mult, puțin, să încercăm puțin să empatizăm cu celălalt.Cred că punctele de vedere diferite pot strica relații sau pot îmbogăți prin diversitatea lor. Relațiile se strică doar atunci când e vorba de acel ego puternic, cel care stă la mijloc și ne astupă urechile și ne acoperă ochii. Nu vedem și nu auzim altceva în afară ce ceea ce noi știm că este, iar ceea ce noi știm că este reprezintă adevărul absolut.

Știți că se spune că poți să ai dreptate sau poți să fii fericit.

puncte de vedere
Sursă foto: Unsplash

Multă vreme nu am înțeles care e legătura între cele două și nu întâmplător. Era mai important să am dreptate. Ce înseamnă să ai dreptate? Să primești credit și valoare pentru ceea ce spui, pentru ceea ce demonstrezi, care ajunge să fie interiorizat ca eu sunt cel mai bun dintre aceste părți care se ceartă aici. Deci pieptul înainte, spatele drept și să mai căutăm și alte teritorii de cucerit.

La ce îți folosește dacă ai dreptate dar ești singur sau ajungi să fii un izolat pentru că tu ești mereu de cealaltă parte a baricadei și încerci să îi convingi și pe restul să treacă, iar dacă nu o fac, atunci nu sunt suficient de buni?

Cred că nu e ușor pentru un vegetarian ca prietenul lui cel mai bun să fie un iubitor de preparate din carne, dar e mai important să se convertească unii pe alții sau să discute deschis despre subiect? Suntem diferiți, avem plăceri și nevoi diferite.Ceea ce mi se pare negativ și ceea ce mi-a făcut click-ul pentru a scrie acest articol sunt cuvintele grele pe care oamenii le adresează atunci când nu sunt de acord cu ceva. Problema poate nu e cu oamenii apropiați, ci cu cei pe care nu îi cunoaștem.

puncte de vedere
Sursă foto: Unsplash

Încercați să empatizați, iar dacă simțiți că nu e loc undeva pentru punctul vostru de vedere, nu intrați în acel joc de ping-pong. L-ați spus, vedeți că persoana în cauză e indiferentă, agresivă sau pur și simplu nu e deschisă la subiect, încetați dacă nu vreți să intrați în jocul ei.

Pe lângă punctul de vedere diferit, e important și tonul pe care îl exprimați, iar tonul nu înseamnă doar cuvinte spuse, ci și scrise.

Îmi amintesc de o autoare a câtorva cărți care scria pe pagina ei de Facebook despre cum a dat ea unfriend tuturor oamenilor care au avut păreri diferite față de ale ei. Nu doar că tonul era agresiv, dar mă întreb câți cititori și prieteni va avea în cele din urmă, pentru că suntem diferiți și la un moment dat, chiar pe un subiect minor, tot avem puncte de vedere diferite.

Cred că tonul joacă un rol important. Mai ales dacă mă gândesc la doi părinți care au puncte de vedere diferite legate de creșterea unui copil. Acolo cred că tonul și abordarea sunt cel puțin la fel de importante ca și ceea ce se transmite. În orice există un Yin și un Yang, iar calea de mijloc nu se găsește ușor. Aveți răbdare și înțelegere.

puncte de vedere
Sursă foto: Unsplash

Exemplele pot continua și fiecare are particularitatea lui. Fiți înțelepți și nu vă consumați energie acolo unde nu e cazul. Iar acolo unde e, încercați să ascultați deschis ce are celălalt de spus.

Până la urmă, fiecare împărtășește o parte din valorile lui, din ființa lui. Nu aruncați cu pietre atunci când oamenii se deschid.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Sursă foto copertă articol: Unsplash

AncuțaArticole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: