Emoții și kilograme în plus. Grup de susținere

Acum mai bine de un an am facilitat un workshop care se numea exact așa, Emoții și kilograme în plus.

Scopul lui era să împărtășesc oamenilor din experiența mea și mai ales să trecem de zona aceea superficială a dietelor. Mi-am dorit să mergem mai în profunzimea motivelor pentru care oamenii se îngrașă sau mai bine spus, pentru care întâmpină dificultăți în a slăbi. Orice situație care este menținută aduce avantaje pentru cel care o menține, fie că sunt conștiente sau nu. 

Însă, ceea ce mi-am dat seama și ceea ce participantele au spus foarte clar a fost că ele au nevoie să împărtășească, să povestească unele cu altele despre experiențele lor, despre dificultățile lor în a începe ceva, dar mai ales în a continua. 

Simțeau nevoia asta nu pentru că nu s-ar vorbi despre subiect, nici pe departe, există informație cât cuprinde și puțin peste, ci pentru că aveau aceeleași nevoi și a fost o revelație faptul că nu sunt singurele care gândesc așa, care simt așa. Mi-am dat seama încă o dată cât de important este să nu fii singurul care… completați voi cu orice, pentru că în orice e important să nu fim singuri.

Mi-am dorit să reiau workshopul pentru că am simțit că reprezintă un beneficiu și mai ales pentru că am avut cereri pentru care vă mulțumesc. În unanimitate, participantele și-au dorit continuarea workshopului, iar regăsirea feedback-urilor lor printre cutiile puse la păstrare, mi-a reîntărit ideea că există o nevoie pentru un astfel de grup. Atunci nu am putut continua facilitarea lui, întrucât așa cum bine știți, am fost plecată din țară, dar acum simt că a venit momentul să îl reiau. 

Inițial am gândit întâlnirile sub forma unui program cu un anumit număr de ședințe, însă mi-am amintit ce am învățat data trecută: grupul dă tonul și creează ritmul. Nu vreau să dau un număr de ședințe, nu vreau să impun sau să pun vreo presiune.

Când am început să aștern pe hârtie ideile pentru a promova evenimentul l-am numit Grup de susținere pentru persoanele care își doresc să slăbească. Pentru Facebook, acest titlu este prea lung (și chiar e lung), așa că m-am limitat la Grup de susținere pentru slăbit.

Vreau să particip

Acum, uitându-mă la mesajul pe care îl transmite, îmi dau seama că poate fi interpretat ca o presiune: să slăbim, dacă mergem acolo e nevoie să slăbim, pentru că altfel eșuăm; sau din contră, ca o promisiune pe care eu v-o fac: dacă mergem acolo vom slăbi. Nu este nici una, nici cealaltă. Este posibil ca în cadrul grupului să realizați că nevoia voastră nu este de a slăbi, că poate altcineva pune presiunea asta pe voi și voi ați preluat-o. Este posibil să plecați de acolo cu altceva care nu are deloc legătură cu slăbitul și așa mai departe.

De regulă, din astfel de interacțiuni fiecare dintre noi rămâne cu ceva.

În funcție de nevoile celor prezenți, intenționez ca în unele întâlniri să avem și specialiști din domeniul sportiv și al nutriție, de exemplu. Nu e obligatoriu și nici limitativ, adică putem aduce și specialiști din alte domenii. Orice situație abordată și văzută din mai multe unghiuri oferă o percepție diferită adupra a ceea ce vedem.

Consider că grupul sau grupurile din care facem parte sunt cele care ne ridică și cele care ne coboară de multe ori. Suntem ființe sociale, avem nevoie unii de alții, avem nevoie să fim acceptați așa cum suntem, să fim încurajați, să simțim că cineva crede în noi. Așa am făcut primii pași, așa funcționăm. Am scris aici despre subiect.

Puterea comunității este importantă și credința mea este că doar oferindu-ne sprijin putem crește.

Nu am invitat pe nimeni în mod direct întrucât consider că nefiind doar o întâlnire de informare și de expunere a unor idei, ci de autocunoaștere și creștere, fiecare știe cel mai bine când a sosit momentul. De aceea, vă rog mult, pe cei care ați citit aceste rânduri să dați mai departe informația printr-un share pentru a ajunge la cât mai multe persoane. Mulțumesc mult!

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto articol: Unsplash, Becca Tapert

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: