Educația între limite și autonomie, un eveniment adresat părinților și cadrelor didactice

Educația copiilor reprezintă subiect de cărți, bloguri, articole și emisiuni. Este un aspect complex, care preocupă tot mai mult în zilele noastre, ceea ce este un semn bun, întrucât felul în care ne educăm astăzi copiii va avea impact asupra felului în care ei vor trăi peste câțiva ani, asupra aspirațiilor pe care le vor avea și asupra modului în care se vor comporta unii cu alții.

Asistăm la o trecere de la educația rigidă cu multe limite și reguli la o educație poate mult prea îngăduitoare, motiv pentru care este greu să trasăm o linie fină între cele două.

În 23 februarie va avea loc conferința „Educația între limite și autonomie„, la Timișoara. Pentru acest eveniment și-au adunat cunoștințele cinci instituții de învățământ care doresc să aducă o lumină caldă și blândă asupra educației copiilor: Amos Children Care, Grădinița Pygmalion, Giraffe Kids Club, Școala Babel și Epic Garden.

Evenimentul se adresează părinților, cadrelor didactice și tuturor celor care își doresc să cunoască mai multe despre ce înseamnă educația între limite și autonomie.

Educația cere eforturi, atât din partea copiilor, cât și din partea părinților și a cadrelor didactice, precum și o anumită cunoaștere a copilăriei și a evoluției acesteia. S-a trecut repede de la o educație prea rigidă, în trecut, la una mult prea îngăduitoare, în prezent, astfel că este esențială o revizuire a modului de abordare a acesteia.

Cu toate că între cele două tipuri de raportare la educație, cea iubitoare-dură și cea iubitoare-blândă, sunt diferențe colosale, una fiind prea restrictivă, cealaltă prea permisivă, acestea au un singur element comun – iubirea pentru copii. Și, cu toate că iubirea este cea mai importantă, ea nu este suficientă dacă nevoile reale ale copiilor nu sunt satisfăcute. Educația pozitivă este cea care echilibrează cele două extreme, având sarcina de a transmite copilului reguli și limite care să-i permită să se integreze din punct de vedere social și care oricum îi vor fi impuse ulterior de societate. Crescând, copilul va observa că regulile și limitele se aplică tuturor, inclusiv părinților lui. Deși le resimte inițial ca niște bariere, treptat va înțelege că regulile există pentru a-i oferi protecție și mai ales pentru a-i apăra libertatea și a-i dezvolta autonomia.

Evenimentul se va desfășura la Școala Babel, str. 1 Decembrie 1918, nr 93, Timișoara, în data de 23 februarie în intervalul orar 09.00-19.00, iar temele vor fi:

  • Teoria atașamentului- Andreea Tanko (seminar plen)
  • Diferențe între stres și traumă- Amalia Mitrulescu (seminar plen)
  • Dezvoltarea creierului copilului- Silviu Pașca (seminar plen)
  • Introducere în comunicarea empatică- Mihaela Damian (seminar plen)
  • Comunicare empatică- Manueala Murariu (atelier)
  • Cercul siguranței- Simona Czudar (atelier)
  • Growth Mindset- Andreea Mihai (atelier)
  • Metode de educație pozitivă- Violeta Olteanu (atelier)

Taxa de participare este de 200 lei, iar pentru înscriere se poate face aici.

Mă bucur tare mult de această inițiativă și de dorința comunității pentru o lume mai bună pentru copii și implicit pentru adulții de mâine. Cunosc o parte dintre cei care vor susține sesiunile de mai sus și vă pot spune că va fi cu siguranță o zi cu folos pentru cei prezenți acolo.

Sper să ne vedem în număr cât mai mare și abia aștept să împărtășesc pe blog informațiile și trăirile pe care le voi lua cu mine de la conferință.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Toate cele bune,

Psih. Ancuța Coman

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: