Din același aluat

De o săptămână suntem în Malezia, dar eu am avut sentimentul de câteva ori că suntem în India, în Maroc, în China și în Europa. De ce? Pentru că e aici un mix cultural pe care eu până acum nu l-am mai văzut, sincer. Când am ajuns în Kuala Lumpur, ne-am cazat lângă Little India și era plin de indieni, muzica lor pe străzi, restaurantele lor, mâncarea lor, culorile lor vii. La două străzi era cartierul chinezesc. La fel, specificul lor. E ca și cum te plimbi prin mai multe țări, asta simțim noi de când am ajuns aici, dar despre istoria și locurile din Malaezia o să scriu pe www.applesandgasoline.com.




Lunile trecute, pe motor fiind, admiram peisajul, eram așa, liniștită și calmă cum e omul după vreo 3 ore de stat pe motor. Mă uitam la văi, la munți, la oameni, la clădiri, la orașe și la un moment dat, tot așa, pierdută în gândurile mele aveam impresia că suntem în Maroc, noi fiind pe atunci de vreo 3 zile în Spania. De ce? Păi pentru că arhitectura e similară, pentru că temperaturile și formele de relief sunt asemănătoare, energia locului era asemănătoare. Vorbeam la un moment dat despre cum unii i-au invadat pe ceilalți și cum s-a creat un amestec cultural. Ideea asta m-a făcut să mă gândesc la patriotism, la cum ne este influențată această valoare, cum o numesc unii încă de când suntem mici. Mă gândesc și la sfaturile pe care mi le ziceau cei de acasă înainte de a pleca la facultate: “Vezi, să nu ne faci de rușine la bănățeni, tu să fii mândră că ești olteancă, auzi tu?” Mândră că sunt olteancă, de parcă eu am contribuit la ceva că m-am născut în Oltenia, în România, în Europa, pe planeta asta. Știți cum îmi sună mie acum chestia asta? Locul unde eu m-am născut eu, țara mea e mai bună decât orice și decât oricine. Din cauza asta ne și așa greu să plecăm să explorăm sau să ne stabilim în altă parte.

Sursă foto: Unsplah

Îmi dau seama cât de răi putem fi unii cu alții din cauza acestor convingeri patriotice și de superioritate, îmi dau seama cu câte idei preconcepute am plecat eu de acasă atunci, dar și acum, în această călătorie, îmi dau seama că de fapt, suntem toți din aceeași plămădeală. Că e o linie trasată pe o hartă care se mai mută la stânga sau la dreapta în funcție de cutremure, de înțelegeri politice, de războaie sau mai știu eu din ce motive.

Am întâlnit atâția oameni faini de când am plecat, de toate culorile și de toate religiile, încât mă simt copleșită de atât de mult frumos. Da, unii sunt mai morocănoși, alții nu își spală vasele, alții se uită la tine de parcă te-ar dezbrăca din priviri, alții urlă la copiii lor mai tare, alții aruncă gunoaie pe stradă, dar asta nu înseamnă că unii sunt superiori altora.

Vă spun sincer, eu nu m-am îndrăgostit atât de tare de locurile pe care le-am văzut, cât m-am îndrăgostit de oamenii frumoși pe care i-am întâlnit. Pentru că energia oamenilor creează energia locului. Iar noi ne-am îndrăgostit de locuri care nu sunt pe listele celor de vizitat în această viață și asta tocmai pentru că oamenii de acolo ne-au făcut să ne simțim bine.


Toți avem zile proaste, fiecare popor are specificul lui, dar haideți să fim mai buni și să lăsăm deoparte rasismul și răutățile gratuite, sau măcar generalizările. Îmi amintesc când am plecat spre Asia că pentru mulți din jurul nostru, Vietnam încă era asociat cu războiul, Asia cu o junglă și unele țări păreau așa de vag conturate în mintea noastră că parcă nici nu existau pe hartă. 

Vedeți voi, mesajele astea răutăcioase care vin către noi ne influențează. Haideți să nu le dăm mai departe, să ne curățăm noi de ele, atât cât putem. Cei care venim din urmă, cei care călătorim, cei care avem acces la informație, dar mai ales cei care avem mintea deschisă putem să facem diferența. 

Sunt sigură că ați mai auzit îndemnuri din astea de pace și anti-rasism, dar am simțit nevoia să împărtășesc aceste gânduri. Poate pe cineva inspiră.

Nu uitați că toți suntem făcuți din același aluat.

Ne puteți urmări călătoria aici.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Sursă foto copertă articol: Unsplash

Ancuța




Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: