Despre referendum, sex și elefantul din cameră

Zilele acestea discutăm despre sex într-un mod indirect mai mult decât am crede. Toată treaba asta cu familia tradițională este de fapt o ură îndreptată către persoanele care au relații sexuale cu alte persoane de același gen.

E momentul în care ies frustrări, se crează tabere, se pune ideea de familie în față, ca un scut.

Familia este un sentiment, unul de apartenență sau cel puțin, cu asta asociem. Văd zilnic postări ale colegilor psihologi și psihoterapeuți care învelesc ghimpele în vată și vorbesc pe ocolite despre motivele pentru care ar trebui să mergem la acel referendum. Eu vin și vă întreb cum e  treaba aia: clientul care îți intră în cabinet nu are sex, vârstă, orientare sexuală, culoare (etc) și îl tratăm ca pe o ființă umană cu dureri, trăiri, etc?

Anul trecut am cutreierat lumea. Am intrat în mănăstiri, în biserici fel de fel, în centre de meditație, am admirat moschei și am fost la parada gay din Sevilla. Am văzut recunoștință și dragoste manifestată în diferite forme. Toți cei enumerați au dreptate, pe cea a lor, au dreptul la exprimare, își doresc să se manifeste, dar asta nu înseamnă că unii suntem mai buni decât alții. E loc pe pentru toți dacă nu încercăm să ne călcăm pe bătături.

Îmi pare rău să o spun, dar ceea ce m-a făcut să scriu acest articol este agresivitatea mesajelor împotriva persoanelor gay. Încercați să vedeți puțin altfel lucrurile, să vedeți omul din spatele sexului, orientării sexuale, religiei, rasei etc.

De ce mă adresez doar vouă dacă nu contează atât de mult pentru mine religia omului? Pentru că ați cerut acest referendum care fie că vreți să vedeți, fie că nu, ei bine, nu va aduce decât mai multă ură între noi și multe furturi politice.

Știți povestea cu doi se ceartă și al treilea câștigă? Or să ne golească cămara în timp ce noi suntem ocupați unii cu alții sau mai bine spus, unii împotriva altora.

Nu voi merge la referendum, pentru că importanți pentru mine sunt oamenii și complexitatea lor, dincolo de cele enumerate mai sus (sex, religie, orientare etc). Dacă nu se atinge o prezență de 30%, referendumul nu va fi validatOricum, nu am ce să aleg pentru că la noi nu există opțiunea căsătoriei pentru persoanele gay. În orice caz, căsătoria nu are un semn de egalitate cu familia, pentru că așa cum am mai spus, familia este un complex de trăiri și experiențe alături de cineva.

Exemple sunt de ambele părți, cu persoane gay care au luat-o razna în public și cu preoți homosexuali.  Sunt adevărate și unele, și altele, așa că nu are sens să mai tot încercăm să ne convingem că unii sunt mai buni decât alții.

Nu suntem doar de un fel sau doar de celălalt. Acest referendum nu va opri oamenii să fie împreună, indiferent de sexul lor, dacă ei asta își doresc. Și își doresc.

Dacă vă faceți griji pentru copii, stați liniștiți. Dacă nu îi abandonăm, nu e risc să îi ia altcineva. Și dacă îi abandonăm, cine îi va lua, la câte formalități sunt și cât durează, îi vor adopta pentru a avea grijă de ei, nu pentru a bifa că au și ei copii. Vă las totuși aici cu un filmuleț, poate mai aduce speranță. Nu e doar în nuanțe de negru, să știți. Există oameni buni și mai puțini buni din toate păturile sociale, indiferent de culoare, sex, orientare sexuală etc. Homosexualitatea nu înseamnă răutate așa cum religia nu înseamnă bunătate. Nu e cauză și efect. De altfel, dacă vreți să mergem pe această idee cu copiii, persoanele gay provin din familii de heterosexuali. Dacă mergem pe logica asta, și cei care cresc în familii homosexuale au șanse la fel de mari să fie homosexuali sau heterosexuali.

De ce este mai important cine cu cine face sex decât ce putem face împreună? De ce trebuie să intrăm în patul oamenilor?

Încercați să vedeți elefantul din cameră, adică dincolo de ceea ce încearcă cei din politică să ne arate. Suntem înșelați, furați și mai nou, divizați. A scris Anca fix pe subiectul acesta, dezbină și stăpânește. Să presupunem că mâine se va organiza un protest împotriva PSD. Cum o să ne comportăm noi acolo? Vom mai fi uniți pentru țară sau ne vom uita cu ură unii la alții? Înțelegeți cum funcționează?

Nu acest referendum este adevărata noastră problemă. Dar cred că au mai spus-o deja mulți până acum. E clar că depinde de fiecare dintre noi să încerce să vadă dincolo de.

Vă doresc un 6-7 octombrie alături de cei dragi vouă.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto copertă articol: Unsplash, Jacey Dylag.

Toate cele bune,

Ancuța

Foto: George Miheș

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: