Cum setăm granițe sănătoase

Setarea de granițe sănătoase este aproape întotdeauna un subiect dificil de înțeles, pentru că se confundă cu a fi egoist, cu a-i ține pe ceilalți la o distanță impusă în mod agresiv.

Setarea de granițe sănătoase nu începe de la ceilalți, ci de la propria persoană, de la a defini care sunt nevoile pe care le avem și care sunt lucrurile importante pentru noi. Desigur, este un întreg proces în spate de descoperire și lucru cu tine.


Câteva idei de luat în considerare pentru setarea de granițe sănătoase

  • Salvarea celorlalți. O capcană în care adesea putem pica este aceea de a încerca să îi salvăm pe cei de lângă noi, începând de la familie și până la persoane pe care abia le-am cunoscut. Cel puțin două lucruri care nu sunt sănătoase se pot întâmpla: uităm de noi și ne punem pe locul doi, trei, patru, etc și nu le dăm celorlalți șansa să se dezvolte, trecând prin propriile provocări și crescând în urma depășirii lor. E ca atunci când preîntâmpinăm solicitările unui copil sau când facem în locul lui ceea ce știe să facă singur. În final, nu va ști, se va teme, nu va avea încredere în forțele proprii și cele mai mici situații stresante îl pot deprima, fiindu-i greu să se adapteze și să se integreze. Oferă-le ocazia celorlalți să îți solicite ajutorul și decide când poți să îl oferi și când nu. Pot fi situații în care chiar tu ai avea nevoie de ajutor, iar dacă acesta este cazul, nu ezita să o faci.
  • Este ok să spui nu atunci când nu vrei să faci ceva. Să faci ceea ce nu dorești poate fi cu adevărat frustrant. În timp, crește riscul ca aceste persoane care au acceptat prea multe dincolo de voința lor să sufere de depresie, burnout sau să devină pasiv-agresive. Se mai poate întâmpla ca ele să aibă o stimă de sine scăzută, să se neglijeze și să se desconsidere în timp pentru că nu au reușit să-i mulțumească pe cei din jur.
  • Dă-ți voie să ții cont de propriile tale emoții, nevoi și sentimente. Atunci când ceva nu îți este confortabil exprimă acest lucru. Adesea ne simțim vinovați atunci când ne exprimăm dorințele și emoțiile în fața familiei, mai ales. Setare granițelor nu este doar semnul unor relații sănătoase, ci și un act de respect față de sine.
  • Prioritizează propria stare de bine. Probabil, unul dintre cele mai importante aspecte este să fii conectat la sine și la propriile nevoi. Cunoscând ce e bine pentru tine, ce îți dorești și faptul că prima grijă este față de propria persoană, poate deveni mult mai ușoară setarea de granițe. Ca în instrucțiunile din avion, prima oară ne punem noi masca de oxigen, pentru a le putea oferi ajutor și celorlalți dacă au nevoie. Dacă noi nu suntem bine nu avem de unde să oferim. Avem nevoie să ne refacem resursele, iar asta înseamnă să ne prioritizăm pe noi, chiar dacă uneori este cea mai mare provocare. 1 e mai mare decât 0, așa că orice pas e mai bun decât nimic.
  • Începe cu pași mărunți. Acest punct vine în completarea a ceea ce am scris mai sus și când spun asta mă refer la faptul că de multe ori, atunci când conștientizăm cât am lăsat să ni se încalce granițele, începem în forță. Acest lucru poate duce ușor către o altă extremă, aceea de a deveni brusc agresivi și de a-i îndepărta pe ceilalți. Dacă tot suntem aici, aș vrea să punctez faptul că setare de granițe nu înseamnă să îi ținem pe ceilalți la distanță sau să-i izgonim, ci să facem ca nevoile noastre să conteze, să fim conștienți de ce simțim și să ținem cont de asta. Așadar, începe setarea de granițe încet, căci multe lucruri vin natural după ce știi cine ești și ce îți dorești, după ce te (re)descoperi.

Dacă ar fi să sumarizez foarte, foarte pe scurt, pentru mine setarea de granițe înseamnă să realizez și să fiu confortabil cu „Sunt aici și contez„.

Zile frumoase,

Psihoterapeut Ancuța Coman

Tel.: 0733 022 962

Email: ancuta.f.coman@gmail.com

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto copertă articol: Unsplash, Allie Smith

 

 

 

 

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: