Cum a fost la Cortul Terapeutic din Vama Veche

În luna iunie vă povesteam pe blog despre un proiect fain la care urma să particip: Cortul Terapeutic din Vama Veche, o campanie de informare despre ce înseamnă psihoterapia și cum poate face ea diferența în viața noastră.

Inițiativa îi aparține colegului meu, Alexandru Bușilă, care a răspuns la câteva întrebări, într-un articol anterior, despre ce înseamnă acest proiect.

Înainte de a vă povesti despre rezultatele proiectului, vreau să le mulțumesc colegilor mei și tuturor celor care au trecut pe la cort. Mă simt îmbogățită și recunoscătoare pentru această experiență. Cortul Terapeutic m-a învățat multe despre mine, despre practicile terapeutice și diversitatea lor, despre condiția umană, în general. Am avut ocazia să interacționez cu atâția oameni, să ascult povești, să îi văd râzând și lăcrimând. O experiență pe care nu știu cum altfel aș fi putut-o trăi într-un timp atât de scurt.

Cortul Terapeutic este un proiect de voluntariat care a adunat mai mulți psihoterapeuți și alți specialiști pentru a-i informa pe români despre beneficiile psihoterapiei. Campania s-a desfășurat în perioada 20 iulie-19 august, timp în care au fost informate peste 900 de persoane (mai exact 915) despre ce înseamnă psihoterapia și care sunt beneficiile ei. Contează atât de mult ca oamenii să știe despre ce este vorba, cum îi poate ajuta, cine poate beneficia de ea și mai ales, că e o rușine și că nu ești nebun dacă mergi la terapie. Asta a spus-o cel mai bine M., în vârstă de 10 ani:

La Cortul Terapeutic au venit persoane care au făcut sau fac psihoterapie, care au vrut să știe mai multe, chiar și persoane care au căutat masaj (Cortul Terapeutic= te simți bine= poate fac masaj), care în cele din urmă și-au dat seama de beneficiile psihoterapiei și ne-au cerut recomandări de psihoterapeuți din orașul în care locuiau.

Oamenii au venit să ia un gând bun, să lase o frică sau o supărare, să ia un semn de carte cu emoții, să completeze un chestionar, sau să stea de vorbă cu unul dintre noi.

Faptul că această campanie s-a desfășurat pe plajă, într-un mediu informal, cred că a ajutat foarte mult și oamenii au fost deschiși și curioși.

Am fost plăcut surprinsă să văd deschiderea multor tineri, să aud întrebările pe care le au, preocupările lor, căutarea unui sens în viață. Complexitatea gândirii lor și sinceritatea cu care au vorbit oferă speranță. Au venit oameni de toate vârstele cu dorința de a afla ceva despre propria persoană, de a găsi un răspuns, de a vorbi despre problemele pe care le au.

Suntem diferiți și atât de de asemănători în același timp. Cum spune Yalom, universalitatea este unul dintre factorii principali în terapie. Să știm că nu suntem singurii care… este uneori de ajuns pentru a lumina un chip și pentru a declanșa schimbarea.

Am văzut multe Aha!-uri pe fețele oamenilor, ca și cum mai multe piese de puzzle în sfârșit încep să se așeze.

Am mai spus-o și repet: să faci psihoterapie, să cauți cine ești tu cu adevărat reprezintă un act de curaj pentru o viață sănătoasă.

Cortul Terapeutic este un început, un pas important pentru informare, este o campanie care cu siguranță va continua și va merge la următorul nivel. Are ingrediente esențiale pentru ca acest lucru să se întâmple: mult suflet, culoare, emoții, povești și oameni implicați.

O parte din echipa Cortul Terapeutic.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Toate cele bune,

Ancuța

Foto: George Miheș

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: