Cortul terapeutic din Vama Veche, un eveniment altfel inițiat de Alexandru Bușilă

Da, ați citit bine. 🙂 Anul acesta în Vama Veche se desfășoară un proiect altfel, creativ și inedit, Cortul terapeutic.

Inițiativa îi aparține lui Alexandru Bușilă, iar ideea lui ne-a adus împreună pe noi, psihologi și psihoterapeuți din București și din Timișoara, din dorința de a face ceva altfel, de a informa și de a aduce psihoterapia mai aproape de oameni.

Am aflat prima dată despre acest eveniment prin martie la o întâlnire între prieteni. Alex a prezentat-o pe scurt, cu mândrie și suna tare bine. De la idee la implementare e drum lung, știm cu toții, dar iată că la scurt timp, proiectul a prins contur și urmează să se desfășoare în Vama Veche în perioada 20 iulie – 19 august.

Eu văd această idee ca pe o foarte bună oportunitate pentru conștientizarea beneficiilor psihoterapiei de către persoane de toate vârstele.

Dar haideți să aflăm mai multe direct de la Alexandru Bușilă, inițiatorul proiectului.

Ancuța: Când ți-a venit ideea și de ce în Vama Veche?

Alexandru Bușilă: Anul trecut mi-am petrecut 15 zile în Vamă și ceva (poate este doar o proiecție a mea sau poate este spiritul locului) m-a făcut să afirm că mă voi întoarce. Am văzut familii cu copii, am văzut adolescenți, tineri și copii mari la 70 de ani. Cu alte cuvinte, am văzut diversitate și deschidere din partea oamenilor, așadar m-am gandit că este locul ideal pentru un astfel de proiect. Și de ce nu, pentru că este cel mai potrivit loc prin nepotrivirea lui.

A: De ce un cort terapeutic?

A.B: Aș fi făcut și o vilă terapeutică dar atunci ar fi trebuit să o fac departe de plajă, departe de Vamă. Glumesc… Am ales cortul pentru că  în Vamă, la început a fost cortul. Și atunci, așa cum frumos spunea Lucian Blaga – ”la obârșie, la izvor nicio apă nu se-ntoarce decât sub chip de dor…” De ce cortul?… Pentru că este o invitație metaforică de a ne întoarce la sinele nostru înainte de a ni se face dor de noi înșine.

A: Cum se va desfășura proiectul?

A.B.: Proiectul va avea loc în perioada 20 iulie – 19 august, asta dacă reușim să obținem toate avizele și formele legale. Reușim sigur. 🙂

Avem multe surprize și activități care să-i ajute pe oameni să ia în considerare psihoterapia ca formă de dezvoltare personală. Pe lângă informațiile generale pe care specialiștii noștri le vor oferi celor curioși de sine, vom putea oferi, la cerere, și discuții unul la unul celor care vor să afle mai multe despre procesul terapeutic și tainele lui. Este impropriu să spunem că vom face terapie acolo sau că vom începe un proces terapeutic pe plajă. Cu siguranță vom fi acolo, pregătiți să ascultăm fără să judecăm ofurile, temerile, poveștile de viață ale oamenilor. În weekend-uri și dacă vor fi cereri, chiar și în timpul săptămânii, vom face workshop-uri, discuții libere despre teme care țin de dezvoltarea oamenilor din punct de vedere emoțional. Vorbim despre relațiile de cuplu, despre relațiile cu copiii, despre afurisitul de stres care ne acaparează pe zi ce trece mai mult și mai mult, despre iubire și asumare, curaj, amânare, bucurie și puterea noastră intrinsecă de a face să ne fie mai bine.

A: Câte persoane sunt implicate în proiect și cât timp ți-a luat organizarea lui?

A.B.: Suntem 16 persoane implicate. Doi specialiști în marketing și design, un student la psihologie, un psiholog specialist în resurse umane și restul psihologi clinicieni și psihoterapeuți – ascultători de profesie. Hai că sună bine asta. 🙂 🙂

A: Sunt turist în Vamă, am venit la cortul terapeutic și am o curiozitate: Ce este psihoterapia și la ce e bună?

A.B.: Păi tu ești și turist și terapeut? … Hotărăște-te! 🙂

O să-ți răspund la întrebările tale cu un link către articolul Roxanei Drăghici. Articolul scris de ea și postat pe blog-ul site-ului nostru îți va satisface curiozitatea. Îl puteți accesa aici. Am scăpat ieftin la întrebarea asta. 🙂

A: Care sunt primele 3 mituri despre psihoterapie pe care vrei să le demistificăm pe perioada acestui eveniment?

A.B.: Bineînțeles că avem un alt articol și despre acest subiect, scris de Andreea Săvulescu. Dar simt că te uiți urât la mine așa că voi răspunde…  scurt.

Mitul nr. 1 – Dacă mergi la psiholog ești nebun.

Mitul nr. 2 – Psihologul mă hipnotizează și preia controlul vieții mele.

Mitul nr. 3 – Îmi va afla secretele și va spune tuturor oamenilor.

Hai că îți dau și link-ul pentru că mai sunt câteva mituri despre care povestește fain Andreea în articolul ei. Îl puteți accesa aici.

A: Ce te aștepți să obții la finalul proiectului?

A.B.: Asta a fost prima întrebare pe care mi-a adresat-o Claudiu Scarlat (cel care ne-a făcut un super wesite: www.cortulterapeutic.ro). Îți răspund și ție așa cum i-am răspuns și lui:

Dacă la finalul proiectului un singur om va lua în calcul să meargă la o ședință de psihoterapie și să intre în contact cu el însuși, atunci eu mă declar mulțumit.

Dar dacă tot m-ai întrebat, uite, îți dau din casă. Văd în jurul meu copii care cresc în familii disfuncționale. Și nu mă refer la situațiile evidente de abuzuri fizice sau verbale. Mă refer la acele familii care aparent sunt perfecte. Și cu toate acestea, copiii suferă… zi de zi. Violența fizică nu mai este la modă. A fost înlocuită cu abuzul psihic. Și ca să fie foarte clar la ce mă refer când spun abuz psihic îți dau un exemplu banal:

”…vai, Mihaela, dar tu ești fetiță mare acum. Domnișoarele nu mai plâng.”; ”Mihăiță, nu mai plânge că râd copii de tine…”

Plânsul, mai ales la copii, este o formă de exprimare a emoțiilor. Și ce le spunem noi, oamenii mari? Nu-ți mai exprima emoțiile, frustrările că nu este frumos, nu e bine, râd oamenii de tine. Douăzeci de ani mai târziu ajungem de nevoie la psiholog și plângem cât pentru toată copilăria. Și acesta este doar un exemplu minor.

A: Cum se pot implica oamenii din afară în acest proiect?

A.B.: Atât timp cât respectă cele trei valori după care îmi ghidez eu viața – BINE –  FRUMOS – ADEVĂR, pot să se implice chiar și cu o vorbă bună. Noi spunem MULȚUMESC.

Practic, ar putea să ne ajute cu un share, cu un like, cu o încurajare, cu un sfat, cu povestea lor.

Și… dacă tot ai întrebat… poți să faci un survey printre cititorii tăi și nu numai, întrebându-i dacă ar fi dispuși să doneze 1 leu pentru Sinele Său. 🙂 

A: Proiectul se va desfășura doar anul acesta și doar în Vama Veche sau ai și alte planuri de viitor cu el?

A.B.: Sincer, când am adunat echipa, aveam în cap următoarea imagine: Eu, pe plaja din Vama Veche, o umbrelă de soare, două scaune și un carton pe care scria ”Sunt psihoterapeut – hai să te ajut.”

După primele 30 de minute, echipa a zis: facem website, pagină de facebook, un cort mare iar anul viitor cumpărăm o rulotă și facem Caravana Terapeutică în toată țara.

Cine sunt eu să spun nu visului vostru?… Și așa a rămas!… Find your AHA!

Cam atât deocamdată, doamnelor și domnilor. 🙂

Vă așteptăm în Vama Veche în perioada 20 iulie – 19 august. Noi vom fi acolo pentru a vă aduce psihoterapia cu un pas mai aproape.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto: George Miheș

 

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: