Consultații dermatologice gratuite în peste 50 de orașe din țară

Azi am aflat de o inițiativă super utilă susținută de către La Roche-Posay: consultații dermatologice gratuite în limita locurilor disponibile pentru verificarea alunițelor.

Parteneri în acest proiect sunt peste 250 de medici dermatologi din peste 50 de orașe din România.

Informație preluată de pe site-ul www.protectiasolara.ro:

“Melanomul malign este una din cele mai agresive tumori maligne. Se dezvoltă pe seama melanocitelor sau a celulelor nevice și poate porni dintr-un tegument sănătos, dintr-un nev nevo-celular displazic, joncțional, sau dintr-un nev albastru. Apare cel mai frecvent la nivel cutanat, dar se poate prezenta în orice țesut ce conține celule pigmentare. La sexul feminin s-au observat localizări frecvente la nivelul membrelor inferioare, iar la sexul masculin la nivelul trunchiului. Melanomul malign are o incidență în continuă creștere în ultimele decenii, de aceea recomandăm periodic un consult de specialitate al alunițelor suspecte la medicul dermatolog, și susținem Campania națională Zilele Protecției Solare.”
– dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie, Centrul Medical Bioderm

Soarele nu știe când vrem să ne bronzăm și când nu, de aceea recomand să folosiți mereu o cremă de soare și bineînțeles, feriți-vă de expunere la orele amiezii când soarele este puternic.

Știu că există această competiție a bronzatului ca semn pentru un concediu petrecut la mare, însă de multe ori uităm cât de dăunător este soarele pentru pielea noastră. Riscăm consecințe grave mai ales atunci când nu ne protejăm așa cum se cuvine. Cum sezonul abia începe, consider că este un moment bun să ne informăm și mai ales, să ne protejăm de efectele adverse.

Întrebările ar trebui să vă apară mai ales atunci când o aluniță vă deranjează, vă provoacă mâncărimi sau are următoarele caracteristici ale testului ABCDE:

  • A reprezintă asimetria. Atunci când o jumătate de aluniță arată foarte diferit de cealaltă jumătate.
  • B reprezintă neregularități ale marginilor aluniței.
  • C este simbolul pentru culoare. Alunițele de o culoare foarte întunecată, spre negru sau cele multicolore pot reprezenta un risc ridicat.
  • D reprezintă diametrul. Cu cât este mai mare, cu atât ridică semne de întrebare mai multe.
  • E este pentru evoluția. O aluniță care care își schimbă mărimea, forma sau culoarea trebuie de urgență verificată printr-un control specializat.

Este recomandat ca persoanele care au multe alunițe pe corp sau care au alunițe cu risc să se prezinte la un consult de minimum 2 ori pe an. Oricum, nu este de prisos niciodată un control de rutină.

Despre campanie puteți citi aici, iar programările gratuite se pot face aici.

Mă bucur foarte mult de fiecare dată când sunt astfel de campanii pentru că pe lângă rolul de informare, oferă acces la servicii medical care uneori sunt dificil de accesat din punct de vedere financiar. Campania se desfășoară până în data de 15 iulie.

Vă invit să distribuiți această informație pentru a ajunge la cât mai multe persoane care să beneficieze de ea.

Nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto copertă articol: rawpixel

Foto: George Miheș

 

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: