Cărțile lui 2020 pentru mine

Am ajuns la finalul acestui an. Ce an!

2020 a fost un bun profesor pentru mine, din foarte multe puncte de vedere, așa cum probabil a fost pentru mulți dintre voi.

M-a pus față în față cu mari temeri și m-a ajutat să le și liniștesc. 2020 a adus o pandemie, dar în plus, a mai adus câte ceva pentru fiecare dintre noi, trezind emoții neprocesate, amintiri demult uitate, dar și resurse pe care probabil nu știam că le avem acolo.

Dar iată-ne la finalul lui, un final de care psihologic avem nevoie.

Așa cum am mai spus și în alte articole, avem nevoie de file albe, avem nevoie să știm că putem să (re)începem.

Dar despre acest cum a fost acest an poate o să scriu un articol separat. Nu promit, dar poate se așează.

Revenind la subiectul de azi. M-ați întrebat ce cărți am mai citit și ce recomandări aș avea pentru voi.

Ofer eu, oferiți și voi, da? Schimb la schimb. Vă rog de pe acum să îmi scrieți a comentarii ce cărți faine ați citit, pentru a vedea și ceilalți. Să ne inspirăm unii de la alții.

Am considerat mereu că a scrie despre ce citești, despre cărțile care îți plac și te impresionează, înseamnă a te vulnerabiliza într-o oarecare măsură, a arăta o parte din tine care rezonează cu rândurile dintr-o carte.

În 2020 am citit 30 de cărți, din scoarță în scoarță. În plus, am mai început câteva, dar nu le-am mai neterminat. Iată un aspect care a rămas cu mine din acest an: nu merită să îți pierzi nicio secundă din viață pe lucruri care nu îți plac, așa că eu am încetat să mai citesc ce nu îmi face plăcere.

Din aceste cărți, vă las cu cele care cel mai tare m-au impresionat și la fiecare o să vă povestesc de ce apare în această listă.

Să începem așadar.

Creierul, povestea noastră, de David Eagleman

Probabil am povestit despre această carte la majoritatea evenimentelor mele de anul acesta. Din punctul meu de vedere, este una dintre cele mai accesibile cărți despre modul în care funcționează creierul nostru. Eu aș pune-o pe lista de predat în școli.

Femeia de la fereastră, de A.J. Finn

Am adorat această carte. A fost nevoie să o deschid de 3 ori pentru a finaliza cele peste 500 de pagini. Cartea se citește ușor și vă recomand să o începeți într-o zi în care aveți timp de citit pentru că va fi foarte greu să o lăsați din mână. V-aș spune mai multe, dar aș vrea să rămână elementul de surpriză, căci credeți-mă, veți avea multe suprize citind-o.

Un fiu, de Alejandro Palomas

Cartea este comparată cu Micul prinț, dar pentru mine, aceasta rămâne preferată. Din nou, o carte pe care nu o poți lăsa din mână, inocentă, care parcă te invită să-l ghidezi pe copil în timp ce citești.

Un fiu

 

Rușinea la copii , de Betsy de Thierry

„Să-ți fie rușine!” este, probabil, una dintre cele mai dureroase exclamații pe care le putem spune unui copil (și nu numai).

Rușinea este una dintre cele mai grele trăiri, care ne face să ne simțim inadecvați, ne trimite să ne ascundem, ne oprește din a crește emoțional, din a ne expune.

Rușinea părinților ajunge să fie purtată de copii, fiind transmisă atât de ușor, la un nivel atât de profund și de greu sesizabil uneori.

Am auzit de foarte multe ori „nu merit, pentru că tatăl meu a făcut/e așa”, „eu am fost mereu un copil retras/altfel după ce părinții mei s-au despărțit”, „copilul unui părinte așa cum am avut eu nu merită să fie fericit”, iar lista dureroasă poate continua.

O carte pe care o recomand indiferent de vârstă sau profesia pe care o aveți.

Image may contain: one or more people, text that says "PENTRU Ai BETSY DE THIERRY FIE- Rușinea la copii De unde le vine rușinea și cum îi putem ajuta să țină capul sus ADEVARATE AUSCHIMBATLUE Ben P MNCHP TREI"

Vindecarea copilului interior, de Stefanie Stahl

Am cumpărat-o fără prea mari așteptări, în urma mai multor recomandări pe care le-am văzut la alți colegi. Reținerea mea a fost că ar fi putut să fie încă o carte de dezvoltare personală despre „cum să…” din experiența de viață a cuiva. Parcă merge în capitolele de final înspre asta, însă e un „cum să…” din partea unui specialist, cu sugestii și îndrumare.

Nu e o carte ușor de citit, dacă stați cu mesajele și întrebările, dacă faceți exercițiile. Aș îndrăzni să spun chiar că e o carte care citită astfel nu are cum să nu trezească ceva în voi și să nu răspundă la o parte din întrebările sau frământările pe care le aveți.

Image may contain: coffee cup and coffee

Pacienți narcisici, terapeuți începători, de Steven Huprich

O carte pe care am considerat-o foarte utilă și pe care o recomand colegilor terapeuți, precum și celor care își doresc să înțeleagă mai bine zbuciumul și ceea ce este în spatele unei persoane cu tendințe narcisiste.

Îmi place foarte mult faptul că este scrisă sub forma unor studii de caz ale unor terapeuți începători și este descris parcursul lor ca oameni și ca terapeuți alături de clienții lor.

No photo description available.

Corpul își amintește, de Babette Rothschild

Această carte rămâne în top pentru mine în anul acesta și am scris despre ea aici. Veți găsi în articol idei utile fie că sunteți psihoterapeuți, fie că nu.

De asemenea, am povestit despre această carte cu Sorin Lucaci de la Editura Herald și puteți accesa aici linkul.

Îi puteți alătura cartea lui Bessel Van der Kolk, Corpul nu uită niciodată, despre care am scris aici.

Am mâncat. O fi păcat?, de Mihaela Bilic

Mult timp am evitat subiectul diete și mâncare în programele mele. Mi se părea că ne pierdem în conținut și că am putea povesti la nesfârșit despre diete care merg și care nu merg, ceea ce parțial este adevărat, însă atunci când vorbim nu despre diete, ci despre NUTRIȚIE ca grijă de sine, asumare și pași conștienți, atunci e cu totul altceva.

Asta veți găsi în această carte: o invitație la asumare și pași conștienți prin informare bazată pe studii și pe competențele unui medic.

O carte de citit cu creionul și cu bilețele colorate în mână, după cum puteți vedea și în poză.

Image may contain: 1 person, text that says "DR. MIHAELA BILIC Am mâncat. O fi păcat? MEE"

Poate ar fi bine să discuți cu cineva, de Lori Gottlieb

Am postat acum ceva timp pe Facebook această carte, spunând că voi reveni cu impresiile mele după ce o citesc.

A durat ceva până ce am ajuns la finalul ei, de 600 de pagini. 🙂 Nu am citit-o pe nerăsuflate, așa cum am mai auzit păreri, ci pe îndelete. M-au încercat multe gânduri și emoții de-a lungul parcurgerii ei. În primele pagini aveam impresia de dezgolire, parcă cineva din breaslă decisese să spună cum e în spatele cortinei, care sunt trăirile psihoterapeuților fără să ne ceară părerea legat de asta. Mi s-au liniștit aceste trăiri când mi-am amintit de cartea lui Yalom, Darul psihoterapiei, o carte decisivă pentru mine în ceea ce privește pasul de a deveni psihoterapeut. Umanitatea lui și modul autentic în care a scris această carte m-au făcut să privesc psihoterapia cu alți ochi.

Dar, revenid la cartea scrisă de Lori Gottlieb, treptat, am ajuns să îndrăgesc stilul ei, am rezonat cu tehnicile ei de lucru, pe alocuri îmi păreau cuvintele mele, a fost o carte la care am râs și am lăcrimat, ceea ce rar mi se întâmplă atunci când citesc cărți de specialitate. M-au emoționat procesele clienților ei, ca și cum ar fi ale clienților mei. Încă o dată, mă înclin în fața frumuseții umane și mai ales, în fața celor care au curajul să ajungă la esența lor. La cât am scris aici despre ea, vă puteți da seama că mi-a plăcut și că v-o recomand cu drag.

Acolo unde cântă racii, de Delia Owens

Uneori, atunci când citesc cărți de beletristică mă întreb dacă întotdeauna a existat atât de multă psihologie în aceste cărți. Cu siguranță că da, pentru că sunt povești ale unor oameni, cu procesele și relațiile lor. Această carte nu face excepție de la încărcătura emoțională. Am citit-o pe nerăsuflate, o carte tristă, dar plină de speranță, de mister și de determinare, o determinare a unei fetițe lăsată singură de toată familia, care ajunge să se descurce, să se crească și vă las pe voi să o citiți, că altfel se duce partea de mister. Mi-a plăcut tare mult și nu întâmplător am tot dat peste recomandări legate de această carte. Este într-adevăr o carte foarte bună.

Acolo unde canta racii

Creierul copilului tău, de D. Sigel și T. Bryson

Am început anul cu o carte despre cum funcționează creierul uman și o închei cu o carte despre cum funcționează creierul la copii. O fi sau nu o fi întâmplător, mă pasionează și îmi place foarte mult partea aceasta de neuropsihologie, modul în care creierul nostru evoluează, se schimbă, se comportă și ne face să fim cine suntem. O carte pe care o recomand tuturor, dar mai ales părinților. Îmi vine să zic că vă rog să o citiți. E atât de important să înțelegem că al nostru creier este diferit de al copilului și că e nevoie ca noi să ne adaptăm la punctul de dezvoltare în care ei se află, nu invers. Cartea aceasta este pentru oricine, mai ales dacă aveți impresia că lucurile pe care le-ați trăit ca și copii nu v-au impactat, pentru că azi nu vi se pare mare lucru ce s-a întâmplat atunci. Azi gândim cu creierul de azi, un creier care atunci nu era complet dezvoltat, nu era așa cum e acum. Genul acesta de cărți ar trebui inclus în cursurile de parenting. Așadar, vă invit și vă încurajez să o cumpărați.

Ordinea în care am recomandat aceste cărți este cronologică, le-am pus în ordinea în care le-am citit.

Sper că v-ați luat idei din ce am scris și nu uitați să lăsați la comentarii cărțile care vouă v-au plăcut anul acesta.

Vă doresc un an liniștit și în contact cu voi!

Psihoterapeut Ancuța Coman

Tel.: 0733 022 962

Email: ancuta.f.coman@gmail.com

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Articole similare:

2 comentarii publicate

 1. Foarta faina lista ta de carti! 6 din ele nu am citit, asa ca in 2021 clar le caut. As recomanda si eu cateva, in ordine aleatorie:
  1. They F*** You Up: How To Survive Family Life by Oliver James
  2. Just Eat It: How intuitive eating can help you get your shit together around food by Laura Thomas
  3. The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing by Marie Kondō
  4. A Thousand Splendid Suns by Khaled Hosseini
  5. Normal People by Sally Rooney
  6. Eleanor Oliphant Is Completely Fine by Gail Honeyman
  7. Educated by Tara Westove
  8. Three Women by Lisa Taddeo
  9. Man’s Search for Meaning by Viktor E. Frankl
  10. The Bluest Eye by Toni Morrison

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: