De ce nu ar trebui să existe competiție în blogging

Când am deschis acest blog eram eu cu câțiva cititori, era un colțisor de cafenea virtuală. După care a crescut numărul cititorilor, ceea ce evident că mă bucură și am început să intru în grupuri, să primesc invitații la evenimente despre subiect. Mi-am dat seama că așa cum e în orice altceva, pe partea de blogging există un întreg Univers. 

De ceva timp mă informez despre blogging de pe problogger.com. Printre primele postări am citit că nu există competiție în blogging. Cum adică? Am mai citit o dată. Păi există competiție în orice, de ce nu și în blogging? Așa am fost crescuți. Să fim competitivi, să avem note mai bune, să fim cei mai buni, să trecem peste linii de sosire, să umplem casa de diplome și medalii. De ce ar fi diferit aici și cum putem funcționa așa?

blogging
Sursă foto: Unsplash

Păi e foarte simplu: Oamenii care te citesc pe tine sunt interesați de subiecte similare și vor citi și alți bloggeri, dar asta nu înseamnă că renunță la a te citi pe tine. Doar susținându-ne între noi câștigăm trafic și vizibilitate, pentru că cititorii mei sunt și ai tăi. Mi-a luat ceva să asimilez ideea, dar așa e și în timp am ajuns să rezonez foarte mult cu ideea.Urmărind grupuri internaționale de blogging văd acolo o susținere mai mare decât cea dintre bloggerii din România, ceea ce e oarecum dezamăgitor sau poate suntem noi la început de drum și mai durează până să ne dăm seama despre ce e vorba.

Scriu acest articol cu un gust ușor amar, pentru că îmi dau seama că (și) în acest domeniu numit blogging există o răutate și o lipsă de suport crasă (poate un cuvânt exagerat).

Gustul ușor amar vine de la o întâmplare care m-a și determinat să scriu acest articol. Astăzi am scris un comentariu la o postare a unui alt blogger, nu vreau să dau nume. Postarea era despre călătorie, iar în comentariu am scris că și noi avem acea durere și am lăsat un link către blogul nostru unde povesteam despre experiența noastră. Eu am perceput-o ca fiind o chestie comună prin care am trecut și cum putem să îi ajutăm pe ceilalți oameni în acest sens. Până la urmă a-i ajuta pe alții prin informația oferită este unul motivele pentru care deschizi un blog. Sau nu? După ce mi-a răspuns din avion, blogger-ul a decis să șteargă toată conversația noastră, pentru că al meu comentariu începuse să adune like-uri de la alți cititori. Poate și pentru că blogger-ul respectiv spune că nu există informație prea multă pe Internet despre acel subiect, iar eu m-am găsit să îi pun link cu un acel subiect scris de mine acum câteva zile. Practic, dacă nu am zis wow, nu am mai auzit de problema asta, ce articol tare, nu a meritat comentariul meu să rămână acolo.


Mi-a lăsat un gust amar, mai ales pentru că pe acel blog am găsit articole prin care sunt îndemnați cât mai mulți oameni să își deschidă blog.

Sincer, am perceput-o ca pe o răutate. Consolează ideea că nu e vorba despre tine, asta spune ceva despre X, dar știți cum e. Una e gândul, alta e emoția din spate.

blogging
Sursă foto: Unsplash

Și eu am șters un comentariu al unei prietene bune de la unul din articolele mele, dar i-am cerut părerea, timp în care 30 minute comentariul a rămas acolo. Discuția noastră a ajuns să aibă o semnificație faină și profundă și nu s-a oprit doar la întrebarea mea. Motivul pentru care i-am cerut voie să îl șterg a fost pentru că mi s-a părut că este prea personal pentru mine ca să fie acolo, nu pentru că ar fi fost ceva de rău, din contră. L-am salvat ca să îmi dau seama de ce m-a impactat așa tare. Pentru mine a fost o secvență foarte constructivă.

Revenind, cred că principala modalitate de a ne ajuta este să ne susținem între noi. Sincer, mie mi se pare un lucru bun dacă într-un articol despre slăbit, de exemplu, trimit cititorii spre un site similar sau spre unul despre exerciții sau alimentație sănătoasă. Până la urmă, în ochii lor asta înseamnă că știu ceva mai mult decât ce e în curtea mea, iar pe ei îi ajută.

Nu cred că am ajuns la nivelul de expertiză în care să dau sfaturi despre cum ar trebui să se întâmple lucrurile aici. Am doar 1 an și ceva de blogging, dar știți cum este, ochii începătorului văd mai ușor imaginea în ansamblul ei. Pe mine, blogul m-a schimbat din multe puncte de vedere și am învățat să susțin ceea ce îmi place și de pe alte bloguri, chiar dacă la un moment dat aș fi considerat că acel ceva este competiția. Iar ce îmi place mie din ce am descoperit până acum găsiți la blogroll la mine pe site.
Și voi ne puteți susține pe noi, bloggerii. Aș spune că mai ales voi. Distribuiți articolele care vă plac ale bloggerilor voștri, susțineți promoțiile de pe site-urile lor prin accesare sau cumpărare de produse (dacă vă plac) și nu ezitați să vă promovați evenimente și produse cu ajutorul lor. E mult mai personal și mai accesibil financiar decât un banner sau câteva pliante. Acestea sunt doar câteva exemple. Miruna a tratat subiectul mai în detaliu.

Cred că în acest domeniu mai e mult loc de dezvoltat și chiar dacă e vorba și de promovarea mea aici, mai cred că este un domeniu care merită susținut. Până la urmă pe bloguri găsești informații și păreri personale, dincolo de ceea ce promovează cei direct interesați. Ca să dau un exemplu, noi ne gândeam să mergem într-un orășel din Cambodia destul de promovat site-urile specializate pe partea de călătorie. Doi prieteni care sunt și ei aici au citit pe bloguri și se pare că nu e deloc sigură situația pe acolo și că alți călători au avut experiențe urâte. Așa că nu mai mergem.

M-am tot gândit dacă să scriu acest articol, dar cred că orice punct de vedere contează, iar al meu este că în blogging ar trebui să existe susținere, nu competiție.Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Sursă foto copertă articol: Unsplash

Ancuța

 

Articole similare:

2 comentarii publicate

  1. Experientele ca cea prin care ai trecut te ajuta sa cerni blogurile pe care le urmaresti si cele pe care le lasi la o parte 🙂 Asa ca n-o lua ca pe o experienta proasta, ia-o ca pe un „bine, bloggere, ca ti-ai dat arama pe fata si te cunosc mai bine acum!”. Pup!

  2. Hello Ioana,
    Mulțumesc pentru comentariu. E a doua oară când același blogger îmi dă motive de dezamăgire, deci da, ar cam fi cazul să merg mai departe. 🙂
    E o experiență de învățare până la urmă.
    Te pup. Ancuța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: