Fă o faptă bună cu o parte din banii care merg la stat

Fă o faptă bună cu banii care oricum merg la stat și donează 2% din impozitul pe venitul tău pentru o cauză pe care vrei să o susții.

Ce este formularul 230 sau formularul 2%

Este un document prin care persoanele fizice, care au venituri legale și care au plătit contribuții la stat, pot redirecționa 2% din impozitul pe venitul pe care l-au avut cu un an în urmă. Practic, vei completa acest document, nu pentru anul în curs, ci pentru anul anterior. Nu trebuie să plătești nimic din buzunarul tău, ci doar să completezi acest formular pentru ca statul să redirecționeze o mică parte către asociații nonprofit.

Rezultatele campaniei 2% din anul 2015 (privind veniturile din anul 2014)- sursa dialogsocial.gov.roDe ce este importantă completarea acestui formular

Din punctul meu de vedere este o datorie pe care o avem față de societatea în care trăim, pentru că ceea ce fac asociațiile este să rezolve probleme ale societății noastre fără sprijinul direct al statului, cu susținerea comunității de cele mai multe ori. Sunt oameni care fac ce multora dintre noi ne-ar fi greu să facem 40 sau mai multe ore pe săptămână, de multe ori voluntar, doar de dragul de a face ceva bun pentru oamenii din jur.

Anual, fiecare asociație depune mari eforturi pentru a colecta formularele de 2%. Sunt informați angajații, sunt trimise mailuri, chiar se organizează târguri în cadrul companiilor pentru colectarea acestor formulare. Îmi dau seama că e o presiune pe fiecare dintre noi să le completăm, deși e o treabă destul de ușoară, sau poate e dificil să alegem cauza spre care să redirecționăm. Pe de altă parte dacă se pune atât de multă presiune, înseamnă că aceste formulare sunt chiar importante și fac diferența pentru foarte multe cauze. Altfel, oamenii ar depune energia aceasta în altă direcție.

Oricum, birocrația care urmează după completarea lor, câte ajung să fie materializate în venituri și cât durează până se primesc acești bani e o altă poveste care se schimbă de la an la an.

Ce e util să știi

Înainte de completarea acestui formular este bine să știi că:

  • Poți să îți alegi organizația spre care să redirecționezi acești bani.
  • Foarte important! Tu nu vei plăti nimic din buzunarul tău, e vorba de bani care merg la stat dacă tu nu îi redirecționezi.
  • Vei direcționa 2% din impozitul plătit către stat, nu din întregul tău venit.
  • Se va lua în calcul doar dacă  ai oferit citeț datele tale de contact. Din păcate, cum spuneam, birocrația este mare și e important să le facilităm funcționarilor munca, fie că ne place, fie că nu. Până la urmă este vorba despre a susține o cauză.
  • După ce ai oferit cei 2% unei organizații, nu ți se va mai lua în considerare completarea unui alt formular. Pentru a nu crea confuzii în sistem, completează o singură dată.Ce faci cu formularul după ce îl completezi

După completare, formularul trebuie să ajungă la Administrația Financiară unde ești înregistrat, deci practic unde ai adresa din buletin. Pentru ca tu să nu te ocupi personal de asta, se completează un al doilea formular, care reprezintă o împuternicire prin care îi dai dreptul unei persoane din cadrul asociației pe care o susții să meargă și să depună în locul tău. Cel puțin, așa funcționau lucrurile până acum. În această perioadă incertă în România se pare că și asta urmează să se schimbe și e posibil să fie nevoie ca fiecare să meargă și să își depună formularul de 2%. Chiar dacă va fi așa, suntem încrezători că se vor găsi și modalități de a face asta cât mai simplu și până la urmă de a face o faptă bună. Dar dacă această schimbare înseamnă să faci un drum sau să te ocupi ca acel formular să ajungă unde trebuie, până la urmă nu e ceva atât de greu și imposibil de făcut, având în vedere rezultatul final.

Cauza pe care eu o susțin

Cauza pe care eu o susțin este Copii și Zâne, proiectul meu de suflet pe care l-am început acum patru ani, dar care de fapt a început cu mult înainte, pe vremea când făceam terapie cu copiii. Despre Copii și Zâne poți citi aici.

Pentru a completa formular de 2% pentru Copii și Zâne, click aici

Poți face donații directe aici:

RO05BACX0000000982582000- Asociația Copii și Zâne (Unicredit Bank)

Oricare ar fi cauza ta de suflet, susține-o cum poți. Formularul 230 este doar o modalitate prin care poți face asta.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Sursă foto copertă articol: Unsplash

Ancuța

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: