Avantajele de a fi angajat

Nu mai lucrez ca angajat de mai bine de 1 an și jumătate, adică fix din septembrie 2016.

Deși nu se află în planul meu o angajare în următoarea perioadă, reluându-mi activitatea de freelancer mai în forță, pot să văd atât avantajele, cât și dezavantajele acestui stil de lucru independent.

La început vedeam mai mult părțile bune, așa cum se întâmplă în multe alte cazuri când suntem la început de drum, însă acum sunt mai rațională și văd lucrurile din mai multe unghiuri.


Avantajele pe care le văd la un angajat și totodată dezavantajele pe care le are un freelancer ar suna cam așa:

  • mai multă certitudine. Deși nu mă mai vizitează de mult timp, uneori îmi e dor de ea, chiar dacă știu că este în mare parte o iluzie. Ca freelancer lucrezi cu incertitudini și cu întrebări, analizezi mult mai bine în ce te bagi și cel mai important, trebuie să știi când să te oprești, mai exact, când un proiect îți mănâncă timp și mai mulți bani decât ți-ar aduce. Nu ai certitudini și de multe ori nu ai habar ce îți aduce ziua următoare. Incertitudinea este una din marile temeri legate de a fi freelancer și pot să înțeleg foarte bine de ce.
  • ești specialist pe ceea ce faci. Bineînțeles, asta poate fi și un avantaj, dar și un dezavantaj. Eu văd deseori acest lucru prin lentila ultimei variante, dar sunt conștientă și de faptul că multe tentații și a ști să faci multe, uneori te transformă într-un explorator care cu greu știe când să se oprească din a explora și când să se focuseze pe o anumită abilitate.
  • salariul vine la final sau la început de lună. Ca freelancer nu ai această certitudine, chiar dacă uneori știi că în următoare lună / luni un proiect îți aduce un venit aproximativ. Bineînțeles, în zilele în care nu ai chef să lucrezi sau un proiect nu merge, nu primești nimic la final. Confortul psihic pe care îl oferă un salariu este un alt motiv pentru care mulți nu se avântă să înceapă ceva pe cont propriu.
  • sarcinile sunt destul de clare. Știu, o să ziceți că pe lângă fișa postului mai faceți alte o mie de lucruri. Am făcut și eu, face toată lumea, dar ca freelancer pe lângă a face ceea ce știi tu mai bine, trebuie să te ocupi și să vinzi serviciile tale, să închei și contracte, să te ocupi și de relația cu instituțiile statului, să fii la curent și cu modificările de lege, etc.
  • la lucru, de bine, de rău există o organizare. Atunci când nu e nimeni care să te întrebe de una- alta, când nu se lucrează în jurul tău, de multe ori e foarte dificil să te organizezi. E nevoie să ai un simț al timpului sau mai bine spus, al organizării pe care, recunosc, eu cu greu l-am găsit.
  • ai unele beneficii. O reducere la ceva, un abonament la sală, analize gratis și altele, pot fi uneori un mare avantaj.
  • ai o echipă. Deși tind să cred uneori că funcționez mai bine singură, ei bine, îmii place să lucrez și în echipă. E altceva când ai cu cine să mai schimbi o vorbă despre un proiect, să te plângi de un client, să râzi de un email sau să mai împarți din sarcini. 🙂 Sunt unele responsabilități pe care le am și nu îmi plac, iar într-o echipă se găsesc oameni care le fac, chiar cu drag.
  • când s-a terminat programul, spui stop. Când lucrezi ca freelancer, uneori inspirația și cheful de muncă lovește când te aștepți mai puțin sau dacă nu te-ai organizat bine, lucrezi până termini.
  • investiția nu e a ta. Ca freelancer îți asumi riscul unor investiții în pachetele sau programele cu care lucrezi, fără să ai certitudinea că se vor întoarce.

Acestea sunt doar câteva din ideile pe care le-am avut.

Pentru un plus de inspirație pe subiect vă recomand să citiți și articolul scris de Anca.

Despre ce fac oamenii după ce își dau demisia am scris aici, iar despre cum e să fii freelancer, cu bune și cu mai puțin bune, am scris aici.

De fiecare dată când compar ceva în scris, pare că unul e mai bun decât celălalt, însă avantaje și dezavantaje există în absolut orice. Nu există situație ideală, ci doar situație care ți se potrivește sau care îți este convenabilă o anumită perioadă de timp. Ca și până acum, susțin diferențele, nu cred în rețete și vă încurajez să descoperiți ceea ce vi se potrivește, nu ceea ce vi s-a spus că vi se potrivește.

Îmi place mult să mă uit pe ambele ferestre, să cântăresc și să îmi asum conștient ceea ce fac, așa că probabil voi reveni în curând cu alte articole pe subiect.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto articol: Brooke Cagle

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: