Asemănări între călătorie și copilărie

Mă gândesc adesea la călătorie ca o perioadă frumoasă în care ne dăm voie să fim noi, fără prejudecăți, fără prea multe inhibiții, în care suntem liberi și curioși. Iar când mă gândesc așa la ea, inevitabil o compar cu perioada copilăriei.

Între cele două văd multe asemănări, poate de aceea se spune că persoanele care călătoresc mult își trăiesc o parte din adolescență. Eu aș merge până la a spune că (re)trăiesc chiar o perioadă frumoasă a copilăriei.

Între cele două, eu văd următoarele asemănări:

 • Când călătorești ești curios, ca atunci când erai copil. Ești pe un teren nou, pe care vrei să îl explorezi, ai parte de experiențe noi, de mâncăruri noi, intri în contact cu oameni noi.
 • Călătoria ca și copilăria este încărcată de aventură, de nou, de frumos, uneori de peripeții. Te mai alegi cu o răceală, cu o julitură în genunchi, dar te ridici și mergi mai departe.
 • Parcă nimic nu e imposibil, iar visarea cu ochii deschiși face parte din rutina zilnică.
 • La fel ca și atunci când ești copil, când călătorești, foarte multe dintre prejudecățile pe care le ai se duc. Intrând în contact cu diferite culturi, religii și obiceiuri, înveți să le respecți, nu să le judeci. Până la urmă fiecare trăiește în adevărul lui.
 • Călătoria te scutură de inhibiții. Mai în glumă, mai în serios, eu am tot spus că pe mine călătoria m-a vindecat de teama de a vorbi în public. M-a făcut să fiu mai sigură pe mine și să am curajul să ies în față.
 • Bucuria este prezentă în procente foarte mari, la fel ca și trăirea prezentului. Ne bucurăm ca niște copii de fiecare experiență, de fiecare chestie mai altfel pe care o descoperim.
 • Fiecare zi e diferită, niciuna nu seamnănă cu cealaltă.
 • Timpul se dilată, într-o zi trăim parcă o săptămână.
 • Sentimentul de libertate și că poți să faci aproape orice este și el prezent.
 • Gândul la ziua de mâine nu este apăsător, din contră, este însoțit de curiozitate.
 • Călătoria ne apropie întotdeauna, ne face mai permisivi la oamenii din jur, ne ajută să înțelegem puncte de vedere diferite și să ne facem prieteni pe perioade scurte de timp. Totul este trăit la o intensitate ridicată, așa cum facem atunci când suntem copii.

Cu siguranță că mai sunt și alte asemănări între călătorie și copilărie, însă cele de mai sus mi-au invadat mintea și au cerut să fie așternute. 🙂

Avem în noi mai multe părți care ne alcătuiesc și în anumite perioade, una este dominantă. Din punctul meu de vedere, atunci când călătorim, o parte din copilul nostru are bucuria la cote maxime.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto copertă articol: MI Pham, Unsplash

Cu drag,

Ancuța

Foto: George Miheș

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: